18 Σεπ 2018

Έκθεση του Λευτέρη Ολύμπιου «Νεοφύτου του Εγκλείστου Ιστόρημα»


Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μία εμβληματική προσωπικότητα της βυζαντινής Κύπρου, άγνωστη στην Ελλάδα, συστήνει ...
στο κοινό ο Κύπριος ζωγράφος Λευτέρης Ολύμπιος στην έκθεσή του «Νεοφύτου του Έγκλειστου Ιστόρημα», 
που εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

H έκθεση αφηγείται τη ζωή και αποτυπώνει την προσωπικότητα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου (12ος – αρχές 13ου αι.), μέσα από 44 έργα που διακρίνονται σε 11 θεματικές ενότητες. Μετά από συστηματική, σε βάθος έρευνα στη βιβλιογραφία, αλλά και με επισκέψεις στην Εγκλείστρα και τη Μονή Νεοφύτου, ο Λευτέρης Ολύμπιος σχημάτισε τη δική του εκδοχή για τη σκιαγράφηση του Κύπριου Αγίου, προσεγγίζοντας το ιστορικό και θρησκευτικό θέμα του με ιδιαίτερο τρόπο: Απαλά, ανοιχτά χρώματα (φωτεινό κόκκινο, ροζ, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο) υπηρετούν ένα εξπρεσιονιστικό στιλ που τείνει στην αφαίρεση, διατηρεί απλότητα στη γραμμή και τη φόρμα και παραπέμπει στη βυζαντινή εικονογραφία.Όπως εξηγεί ο Λευτέρης Ολύμπιος, με το έργο του προσπάθησε να σκιαγραφήσει τον Νεόφυτο, την πορεία του στον χώρο και το χρόνο, γεγονότα και πράξεις από τη μακρά ζωή του. Ο ίδιος σημειώνει: «Τι ήταν αυτό που τον ξεχώριζε στα μάτια μου από τους άλλους αγίους που σέβομαι και προσκυνώ, αλλά τους βρίσκω πάντα απόκοσμους και απόμακρους; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Είναι η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του για μας: το μοναστήρι, η Εγκλείστρα με τις τοιχογραφίες, οι 4500 σελίδες με τα γραπτά του. Ίσως ακόμη και το πνεύμα του, που πλανάται πάντα πάνω από το νησί μας. Αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο, τόσο σημαντικό για τον τόπο». 

«Το Νεοφύτου του Εγκλείστου Ιστόρημα ανακαλεί ένα σύγχρονο εικονοστάσι καθώς ξεδιπλώνει μια εικαστική αφήγηση της ζωής του Νεόφυτου», παρατηρεί η ιστορικός δρ. Κάτια Γαλαταριώτου. «Με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του γλώσσα ο Λευτέρης Ολύμπιος δημιουργεί έργα που αναστέλλουν την γραμμική αντίληψη του Χρόνου, διανύουν το συγκεκριμένο για να φτάσουν στην παγκοσμιότητα, και κατορθώνουν να ενθυλακώσουν κάτι από την ανθρώπινη και πνευματική ουσία της διττής υπόστασης του Έγκλειστου», προσθέτει. 

Ο Λευτέρης Ολύμπιος γεννήθηκε το 1953 στη Λεμεσό. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη και στη συνέχεια ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και ζωγραφική και γλυπτική στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. 

Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς «Φιλοξενία».

Με αφορμή τα γεγονότα της Δερύνειας στην Κύπρο και τον τραγικό θάνατο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δημιούργησε τη σειρά έργων «Υπόσχεση», που παρουσιάστηκε σε τέσσερις χώρες (Πορτογαλία Ολλανδία, Ελλάδα και Μεξικό) την περίοδο 2000 – 2003.

Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του στην Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Η έκθεση «Νεοφύτου του Εγκλείστου Ιστόρημα» μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο, όπου παρουσιάστηκε στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 11 Νοεμβρίου 2018.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο