11 Ιουλ 2018

Παρουσίαση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και της μόνιμης Έκθεσης Γιαννούλη Χαλεπά


Στην Τήνο, στο νησί της πίστης και της τέχνης, στη γενέτειρα μεγάλων Νεοελλήνων Καλλιτεχνών, ιδρύθηκε το ...
2002, από το Πανελλήνιο Ι. Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), το κοινωφελές «Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού» (Ι.ΤΗ.Π.) 





με σκοπό την έρευνα και προβολή της ιστορίας, της τέχνης και της παράδοσης της Τήνου. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού συνδυάζει πολιτιστικά γεγονότα υψηλού επιπέδου, με την σταθερή έγνοια και φροντίδα του για τον εντόπιο Τηνιακό πολιτισμό, την παράδοση και τους δημιουργούς του. Στο νεοκλασικό μέγαρο του, που δεσπόζει στο λιμάνι της Χώρας της Τήνου, φιλοξενούνται συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις και τα δυο ετήσια φεστιβάλ Tinos World Music Festival (www.tinosworldmusic.com) και Jazz on Tinos (www.tinosjazz.com), εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά και ενηλίκους, info@itip.gr, η/δ : www.itip.gr ημερίδες και διαλέξεις με ποικίλα θέματα που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα της εποχής μας.

Πραγματοποιούνται επίσης εποχικές εκθέσεις παλαιοτέρων και σύγχρονων εικαστικών, με ποικίλες θεματικές, εκθέσεις που έχουν μετατραπεί σε θεσμούς, όπως η σειρά «Προς Τήνο», οι εκθέσεις του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Tinos Quarry Platform και οι εκθέσεις του Συλλόγου Τηνίων Καλλιτεχνών.

Εκθέσεις που αναδεικνύουν την αδιάληπτη πορεία της Τέχνης στην Τήνο, και δη τους τρεις τελευταίους αιώνες, με έργα του Νικολάου Γύζη, του Νικηφόρου και Νικολάου Λύτρα αλλά και νεωτέρων και συγχρόνων καλλιτεχνών.



Στους φιλόξενους χώρους του Ι.ΤΗ.Π. το ταξίδι της Τέχνης συνεχίζεται…

Κυρίαρχη βέβαια θέση εντός του Μεγάρου του Ιδρύματος έχει η μόνιμη έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού τιμώντας τη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), του μεγαλύτερου Έλληνα δημιουργού μαζί με το Σολωμό και τον Μπουζιάνη, σύμφωνα με την πασίγνωστη φράση του Μίλτου Σαχτούρη, οργάνωσε το 2005 τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση του Τήνιου πρωτοπόρου, με έργα που παραχώρησε για μόνιμη έκθεση το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε στις 15/7/2005 η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Η ερμηνεία του έργου αυτού του μεγάλου δημιουργού είναι το μεγάλο ζητούμενο, και η Έκθεση του Ιδρύματος, βοηθεί τα μέγιστα για την διαλεύκανσή του. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς απογυμνώνει τον αρχαιολογικό μύθο αγγίζοντας τον οντολογικό του πυρήνα. Κυρίαρχο θέμα του είναι ο άνθρωπος ως δράμα της ύπαρξης, ό,τι δηλαδή αποτελεί βασικό προβληματισμό της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας του 20ου αι. Στην αίθουσα ΓΙΑΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, εκτίθενται 22 γλυπτά, 15 γύψινα προπλάσματα, 3 πήλινα αγαλματίδια και 4 χάλκινα έργα, καθώς και 19 σχέδια με μολύβι.

Όλα κατανέμονται και στις τρεις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Χαλεπά. Στα πρώτα δημιουργικά του χρόνια (1875-1878) ανήκει το γύψινο ανάγλυφο της «Φιλοστοργίας», της μητρικής στοργής, που ολοκλήρωσε το 1875 σε ηλικία μόλις 24 ετών, όταν ήταν φοιτητής στο Μόναχο. Τα περισσότερα έργα χρονολογούνται στην γνωστή ως δεύτερη καλλιτεχνική του περίοδο (1918-1930), που έζησε στη γενέθλια γη, στον Πύργο της Τήνου. Τα έπλασε στα δύσκολα αλλά εξαιρετικά δημιουργικά χρόνια, που ακολούθησαν το θάνατο της μητέρας του το 1916. Τα έργα αυτής της περιόδου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύνολα της νεοελληνικής γλυπτικής και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες πλαστικές δημιουργίες της ευρωπαϊκής τέχνης. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα (1930-1938), ανήκουν το γύψινο ανάγλυφο με τον «Ευαγγελισμό» (1936), καθώς και τα σχέδια με μολύβι. Στους επισκέπτες γίνεται ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης και πολύ συχνά πραγματοποιούνται διαλέξεις από Ιστορικούς Τέχνης, ειδικούς στο έργο του Χαλεπά.

Την έκθεση συνοδεύουν:

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, έκδ. Ι.ΤΗ.Π., Αθήνα 2005, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Ο κατάλογος του Πέρη Ιερεμιάδη: «ΙΙΙ Περίοδος ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ», έκδ. Ι.ΤΗ.Π., Αθήνα 2005.

Φωτογραφίες και πιστά αριθμημένα αντίγραφα έργων του Χαλεπά

Εφέτος δε που ολόκληρη η Τήνος αφιερώνει τις καλλιτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητές της στα 80 χρόνια από το θάνατο του Χαλεπά αξίζει να αναφερθούμε στο ιδιαίτερο αφιέρωμα που πραγματοποιείται στο Ι.ΤΗ.Π. με αφορμή το βιβλίο του Μάνου Στεφανίδη: «Ιδιοφυία και τρέλα, Βαν Γκογκ, Χαλεπάς» (6/8/2018), καθώς και στην Επιστημονική Ημερίδα για το Έργο του Χαλεπά : «Από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη, το γυναικείο σώμα στο Χαλεπά», σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Αρχαιολόγου, Καθηγήτριας Παν/μίου Θεσ/κης (Ι.ΤΗ.Π. 16/9/2018).

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Παραλία Τήνου, 842 00 Τήνος - Τηλ.: 2283029070, E-mail:info@itip.gr, Η/Δ: www.itip.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο