25 Ιουν 2018

1ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort)


Το 1o Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort) είναι ένα 3ήμερο site specific φεστιβάλ ήπιων δράσεων, με...
επίκεντρο τον ιστορικό λόφο της καστροπολιτείας του αρχαίου Λεύκτρου, στη Στούπα της Δυτικής Μάνης.





Συνδιοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Είναι ενταγμένο στο «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Ημ/νία έναρξης: Παρασκευή 29 /06 /2018

Ημ/νία λήξης: Κυριακή 1 /07 /2018

Η προσωρινή παραχώρηση του κάστρου Λεύκτρου για την υλοποίηση του φεστιβάλ εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην αρχαιολογική νομοθεσία (Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς») και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/ΑΙ/Φ42/1017/61/10-04-2012 ΥΑ (ΦΕΚ 1189/Β/10-04-2012) «Έγκριση όρων και Διαδικασιών» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τα μέρη του λόφου όπου θα διεξάγεται το φεστιβάλ, θα είναι οριοθετημένα σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΦΑ Μεσσηνίας.


Περιγραφή:

Ολόκληρος ο λόφος θα αποτελεί το 3ήμερο αυτό για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ένα υπαίθριο εργαστήρι τέχνης. Η κάθε μορφή της τέχνης, θα είναι πάντα προσαρμοσμένη στο σεβασμό και τις προϋποθέσεις που ο συγκεκριμένος χώρος απαιτεί, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον και την προστασία του, γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για συγκεκριμένες ώρες -σύμφωνα με το πρόγραμμα-, πάνω και γύρω από το λόφο, καλλιτέχνες θα δημιουργούν εμπνεόμενοι από τη φύση και τη θέα που τους παρέχει ο χώρος, αλλά και από την ιστορία του.

Θα υπάρχουν δηλαδή, σκορπισμένοι στο χώρο ζωγράφοι με τα καβαλέτα τους, μουσικοί που θα παίζουν τα μουσικά τους όργανα αυτοσχεδιάζοντας συνεπαρμένοι από τη μαγεία του χώρου, τραγουδιστές, θα γίνονται απαγγελίες, performances, φωτογραφίσεις, κ.ά. Η συμμετοχή του ενός καλλιτέχνη θα λειτουργεί επικουρικά στο έργο του άλλου.

Υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις πάνω στον λόφο, παράλληλα με τα Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Έκφρασης που θα λαμβάνουν χώρα όλες τις ώρες της λειτουργίας του λόφου.

Επιπλέον, "ΣυνΟμιλίες" για την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική κ.ά. στη σκιά της μεγάλης ελιάς στην κορυφή του λόφου αφορά μια ανοιχτή για όλους παρέα καλλιτεχνών και φιλότεχνων που θα αναπτύξουν θέματα, ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις πάνω σε πεδία της Τέχνης.

Τα εικαστικά έργα που θα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα εκτίθενται για το ευρύ κοινό, σε επαγγελματικούς χώρους της περιοχής. Π.χ. ταβέρνες, ξενοδοχεία, κλπ., εμπλέκοντας έτσι άμεσα με τη συμμετοχή τους αυτή, όλον τον τοπικό, επιχειρηματικό κόσμο.

Η μουσική θα ακούγεται στη γύρω περιοχή, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ανεβεί στην κορυφή του λόφου και χωρίς να γίνεται χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για το λόγο αυτό. Επικαλούμαστε εδώ τη συνθήκη ενός ευχάριστου «ξαφνιάσματος», που θα συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, αφού θα εξαρτάται από τη πλευρά που θα βρίσκεται ή θα προσεγγίζει το λόφο˙ π.χ. από τη φορά του ανέμου, θα εξαρτάται και πού θα φτάνει η μουσική (απόσταση και τόπο). Οι πειραματισμοί και οι αυτοσχεδιασμοί εξάλλου, καταλαμβάνουν πάντα ένα μεγάλο μέρος στην τέχνη!

H σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου, ερμηνεύοντας από την κορυφή του λόφου, θα προσθέσει με τη δική της, μοναδική ερμηνεία στην ποιότητα του συνόλου των δράσεων του φεστιβάλ.

Οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιούνται στον λόφο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όπως προαναφέρθηκε παραπάνω. Από τις 8 το βράδυ και μετά, σε όλη τη Στούπα, θα πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις όπως: προβολή ταινίας, προβολή έργων video art, παρουσίαση τμημάτων ρυθμικής γυμναστικής... και στην ακροθαλασσιά, παραδοσιακοί χοροί, bubble show, performance με 3D βιντεοπροβολή στην επιφάνεια της θάλασσας, ευέλικτα μουσικά σύνολα (παραλία, πλατειούλες, δρομάκια, κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών θα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις όπως: εκθέσεις φωτογραφίας από τα αρχεία των ντόπιων κατοίκων με αναφορές στην παλιά Στούπα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εκθέτονται φωτογραφίες αρχειακού υλικού από την Στούπα των περασμένων εποχών. Τις εκθέσεις αυτές θα φιλοξενούν οι ταβέρνες: "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" από το αρχείο του Χρήστου Μπαρμπετσέα, "ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ" από το αρχείο του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Ραπτέα, "ΣΤΟΥΠΑ" από το αρχείο του Παναγιώτη Μπαρμπετσέα. 

Επίσης, σε οθόνες καταστημάτων της Στούπας θα προβάλλεται και το τηλεοπτικό μας σποτ, καθώς και ψηφιακές προβολές από στιγμιότυπα των δράσεων στο λόφο και που θα εμπλουτίζονται μέρα με τη μέρα, ώστε ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν ή που δεν πρόλαβαν να βρεθούν κοντά στις συγκεκριμένες δράσεις, να μπορούν να παρακολουθήσουν τη ροή τους.

Η προσέλευση στο λόφο θα είναι ελεγχόμενη. Η τήρηση και η συμμόρφωση των κανόνων ασφαλείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ (απαγόρευση καπνίσματος, ρίψη απορριμμάτων, προσέγγιση επικίνδυνων τμημάτων του κάστρου). Για την καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία του Φεστιβάλ μας το Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ θα συνεργαστεί και με άλλες εθελοντικές ομάδες, αλλά και ιδιώτες εθελοντές (π.χ. ΓΑΙΑ, ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΝΗ, καθώς και ιδιώτες εθελοντές γιατρούς).

* Την ευθύνη για την ανάβαση, παραμονή και κατάβαση του λόφου φέρει αποκλειστικά ο καθένας προσωπικά!



Στόχοι του 1ου Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort):

• Η διάδοση και ανάδειξη της ιστορίας του αρχαίου Λεύκτρου, καθώς και του ευρύτερου χώρου.

• Η συμμετοχή και η συνεργασία των καλλιτεχνών και η αλληλοεπίδραση της τέχνης τους με βάση το συγκεκριμένο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον.

• Η διάδραση και η επικοινωνία μεταξύ των πολιτών.

• Η ψυχαγωγία

• Η μετάδοση γνώσης μέσα από δραστηριότητες για μελέτη και έρευνα, όπως για παράδειγμα, βιωματικά εργαστήρια κατασκευής αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων.

• Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση του κοινού(μικροί και μεγάλοι) για την τέχνη, τη φύση, την ιστορία του τόπου και γενικότερα της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

• Η ανακάλυψη απλών τρόπων και μέσων, ώστε να καταφέρνουμε με ευχάριστο και εποικοδομητικό τρόπο, να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να συνεργαζόμαστε, αντλώντας γνώση και εμπειρίες.

Καλούμε όλους τους φίλους της τέχνης και της φύσης –καλλιτέχνες ή μη-, αλλά και τους όλους τους φίλους της ιστορίας, της εξέλιξης, της αναβάθμισης της περιοχής μας, να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους αυτή την καινοτόμα και πρωτόγνωρη αυτή δράση για τον τόπο μας, που στόχο έχει την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του!

Μας αφορά λοιπόν όλους, και για αυτό είστε όλοι καλεσμένοι! Το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι η καλή διάθεση για μοίρασμα και συνεργασία!

Η όποια συμμετοχή στις δράσεις μας, είναι ελεύθερη!

Με χαρά να σας έχουμε κοντά μας!

Τηλ. Επικοινωνίας: 6946096502

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο