3 Μαΐ 2018

Η αληθινή ιστορία της οικογένειας από την «Μελωδία της ευτυχίας» Οι ομοιότητες και οι διαφορές


Οι περισσότεροι κάποια στιγμή στην ζωή του έχουν βρεθεί μπροστά στο μιούζικαλ, η «Μελωδία της ευτυχίας»...
. Είτε σε κάποια θεατρική παράσταση, είτε στην κλασσική ταινία με την Julie Andrews και τον Christopher Plammer. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή.
Μια υποψήφια καλόγρια προσλαμβάνεται ως νταντά στο σπίτι του καπετάνιου Von Trapp, ο οποίος είναι χήρος με επτά παιδιά. Η νταντά τους μαθαίνει να αγαπούν την μουσική και την λατρεύουν. Το ίδιο κάνει σιγά σιγά και ο πατέρας. Αφού κερδίζουν το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Του Σάλτσμπουργκ, βρίσκονται κυνηγημένοι από τους ναζί και περνούν από τις Άλπεις στην Ελβετία. Εκεί τελειώνει και η ιστορία της ταινίας. Αλλά όχι της οικογένειας Von Trapp.


Η πραγματικότητα έχει αρκετές διαφορές από την ιστορία του μιούζικαλ. Η Maria Von Trapp όντως προσελήφθη ως νταντά, αλλά του ενός παιδιού που είχε μόλις περάσει Οστρακιά. Τα παιδιά ήταν 10 και όχι 7. Η Maria δεν ερωτεύτηκε τον georg Von Trapp αλλά τα παιδιά. Οι καλόγριες στην μονή την συμβούλευσαν να τον παντρευτεί. Τον συμπαθούσε αλλά δεν τον αγάπησε. Παντρεύτηκε τα παιδιά όπως είχε πει και η ίδια.


Τα παιδιά γνώριζαν μουσική αλλά η Maria εμπλούτισε τις γνώσεις τους. Οι Von Trapp παντρέυτηκαν το 1927. 11 ολόκληρα χρόνια πριν φύγουν από την Αυστρία. Το 1938 όντως έφυγαν και μάλιστα παράτησαν όλα τα υπάρχοντά τους, περνώντας στην Ελβετία. Πήραν τρένα, πέρασαν από Ιταλία, Γαλλία και έφτασαν στο Λονδίνο.


Τελικά μπήκαν σε μια βάρκα για την Αμερική. Έφτασαν στην Νέα Υόρκη. Μαζί τους ήταν και ο οικογενειακός τους φίλος, Father Wasner, ο οποίος τους προέτρεψε να μετατρέψουν το τραγούδι σε επάγγελμα. Η οικογένεια έγινε γνωστή ως «The Trapp Family Singers» στην Αμερική, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της δίνοντας συναυλίες για 8 μήνες.


Η βίζες παραμονής τους στην χώρα έληξαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο είχαν προσκλήσεις για συναυλίες από την Σκανδιναβία, όπου κατάφεραν να αποκτήσουν βίζα. Μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβαν πρόσκληση από την Αμερική. Συνέχισαν να τραγουδούν και μετά από κάποια χρόνια ίδρυσαν την φιλανθρωπική οργάνωση «Trapp Family Austrian Relief Inc.». Μέσω αυτής, η οικογένεια έστειλε χιλιάδες προμήθειες στην κατεχόμενη Αυστρία. Τα πρώτα δυο χρόνια ζούσαν όλοι στο λεωφορείο, με το όνομα της κομπανίας.


Την δεκαετία του ’50, εξέδωσαν δίσκους. Μέχρι το 1957, που το «συγκρότημα» διαλύθηκε, είχαν καταφέρει να φτιάξουν ένα αρκετά μεγάλο κοινό στις ΗΠΑ αλλά και έξω από αυτές. Ο Georg είχε πεθάνει από το 1947 ενώ η Maria έζησε μέχρι το 1987. Είχε εγκαταλείψει το τραγούδι και μαζί με κάποια από τα παιδιά της, συμμετείχε σε αποστολές στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της οικογένειας. Ίσως το τέλος του μιούζικαλ να μας άφησε με μεγαλύτερα όνειρα για την οικογένεια. Ή η ιστορία αγάπης να έκανε την υπόθεση και την φυγή πιο γλυκιά. Όμως κάποιες φορές η πραγματικότητα απέχει αρκετά από την φαντασία…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο