12 Φεβ 2018

Άλεκ Σκαρλάτος: Ο Έλληνας ήρωας που υποδύεται τον εαυτό του στη νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ (vids & pics)


Πριν από δύο χρόνια, σε ένα γαλλικό τρένο, τρεις νεαροί, ανάμεσα τους κι ένας Ελληνοαμερικανός, ο Άλεκ Σκαρλάτος, ...




αφόπλισαν έναν άνδρα ο οποίος κρατούσε ένα AK-47 και 300 σφαίρες. Τώρα, είναι πλέον αστέρες του Χόλιγουντ.

Στα μέσα Αυγούστου του 2015, ο Άλεκ Σκαρλάτος, μέλος του αμερικανικού στρατού στην μονάδα της Εθνοφρουράς του Όρεγκον, βρισκόταν σε ένα τρένο που ταξίδευε από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Έκανε διακοπές μαζί με τους φίλους του, τον Σπένσερ Στόουν και τον Άντονι Σάντλερ, για να γιορτάσουν το τέλος της θητείας του στο Αφγανιστάν. Τρεις ώρες αφού το ταξίδι είχε ξεκινήσει, ένας 25χρονος μαροκινός άντρας με διασυνδέσεις στον ISIS, o Αγιούμπ Ελ- Καζανί, κρατώντας ένα καλάζνικοφ, 270 γύρους πυρομαχικών και μισό λίτρο βενζίνης, τραυμάτισε σοβαρά έναν γαλλο-αμερικανικό άνδρα, τον Μαρκ Μουγκόλιαν, ο οποίος προσπάθησε να τον σταματήσει. Αυτό που ο Ελ-Καζανί δεν είχε υπολογίσει ήταν το τρίο των φίλων, οι οποίοι, μαζί με τον 62χρονο Βρετανό Κρις Νόρμαν, του επιτέθηκαν και ο Σκαρλάτος χρησιμοποίησε το πιστόλι του ίδιου του Ελ -Καζανί για να τον σταματήσει.


Τώρα ο Ελληνοαμερικανός και οι φίλοι του υποδύονται τους εαυτούς τους στη ταινία που παρουσιάζει την περιπέτεια τους, «Αναχώρηση για Παρίσι», με σκηνοθέτη τον Κλιντ Ίστγουντ.


Η Ελληνική οικογένεια

Όταν ο Μανώλης Σκαρλάτος, 67χρονος Έλληνας μετανάστης που έφτασε στις ΗΠΑ στην ηλικία των τεσσάρων, σήκωσε το τηλέφωνο την Παρασκευή στις 21 Αυγούστου του 2015 στο Όρεγκον, άκουσε τον 23χρονο γιο του Αλεκ, που καλούσε από μια μικρή πόλη στη βόρεια Γαλλία, να του εξιστορεί μια τρομακτική περιπέτεια που είχε ζήσει σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι και είχε σχέση με έναν τρομοκράτη.

Του είπε πως όλα έγιναν γρήγορα. Τα λόγια του ήταν μπερδεμένα. Η αδρεναλίνη του νεαρού βρίσκονταν ακόμα στα ύψη, μπερδεύοντας τη μνήμη και τα λόγια του.

«Κατάλαβα αμέσως τι συνέβαινε και σκέφτηκα απλά: «Δεν μπορεί. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό τώρα. Τότε απλώς ενεργήσαμε και δεν είχα άλλη συνειδητή σκέψη για τα επόμενα δύο λεπτά» του είπε ο γιος του.

Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο ο Άλεκ θέλησε να μιλήσει. Άλλωστε είχε μεγαλώσει μαζί του, αφού τον ακολούθησε μετά το διαζύγιο που πήρε εκείνος με την μητέρα του όταν ο Άλεκ ήταν 8 ετών. Το ίδιο έκανε και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Πίτερ, ενώ ο μικρός, ο Σόλωνας έμεινε με την μητέρα τους, την Χάιντι Χάνσεν στην Καλιφόρνια.

Ο Άλεκ ήταν ένα συνηθισμένο παιδί, με μία συνηθισμένη ζωή. Μεγάλωσε στο Όρεγκον και μόλις τελείωσε το Λύκειο κατατάχτηκε στην Εθνοφρουρά της πόλης του. Μέχρι την ηρωική του πράξη, στις 21 Αυγούστου του 2015, όταν κι έγινε ο «λατρεμένος ήρωας» της Αμερικής, ζούσε όπως χιλιάδες άλλοι Αμερικανοί. Η πιο έντονη εμπειρία που είχε με τους φίλους του, μέχρι τότε, ήταν οι «airsoft» μάχες που είχαν ως παιδιά. Αυτό που έκαναν εκείνη την ημέρα, όμως, έγινε πρώτη είδηση στα διεθνή νέα και ενέπνευσε τη νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ.

Ωστόσο, ο Σκαρλάτος ανακάλυψε πολύ γρήγορα πώς μπορούν εύκολα οι άνθρωποι να αλλάξουν στάση απέναντι του. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να ποστάρει μια εικόνα του εαυτού του στο Instagram ενώ ψάρευε, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε "Trump: Make America Great Again" (Τραμπ: Κάνει την Αμερική μεγάλη και πάλι).

Ενώ ορισμένοι από τους οπαδούς του επαίνεσαν την προεδρική του επιλογή, άλλοι του επιτέθηκαν. «Ρατσιστής» και «αμόρφωτος» ήταν ορισμένες από τις προσβολές που άκουσε. Ένας χρήστης τον αποκάλεσε «μικρόμυαλο φανατικό». Ενώ ακολουθούσαν κι άλλα... κοσμητικά επίθετα.


Η προσέγγιση από τον Ίστγουντ

Αφού βοήθησε στην αποφυγή μιας τρομοκρατικής ενέργειας, ο Σκαρλάτος έλαβε μετάλλια από το κράτος και το στρατό, τη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής και τα κλειδιά για την πόλη του Ρόουζμπεργκ. Πήρε επίσης την τρίτη θέση στο πρόγραμμα του ABC «Dancing with the stars». Τώρα πρωταγωνιστεί ο ίδιος στην ταινία που εξιστορεί την περιπέτεια που άλλαξε τη ζωή του και μάλιστα με έναν σκηνοθέτη-πραγματικό μύθο.





Ο Κλιντ Ίστγουντ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σκαρλάτο και τους δύο φίλους του όταν παρουσίασε το «βραβείο ήρωα» στα Spike Guy's βραβεία το 2016. Συμφώνησε να σκηνοθετήσει το «Αναχώρηση για Παρίσι» - το οποίο δείχνει τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση και όλη την πορεία της σχέσης των τριών από την παιδική τους ηλικία – και πέρασε εβδομάδες κάνοντας οντισιόν για να βρει τους ηθοποιούς που θα τους υποδύονταν. Αλλά το μυαλό του, συνέχιζε να επιστρέφει σε εκείνους.

«Νόμιζα ότι ήταν πολύ χαρισματικοί και οι τρεις, ενώ φαινόταν εξαιρετικά έξυπνοι», δήλωσε ο Ίστγουντ. «Σκέφτηκα, “Αν τους κάνω να προσεγγίσουν αυτό το πράγμα χωρίς πάρα πολλή σκέψη και πάρα πολλή ανησυχία και άγχος, θα μπορούσαν να το κάνουν».

Άλλωστε το να παίξει κάποιος τον εαυτό του στον κινηματογράφο είχε ξανασυμβεί. Παρόλα αυτά όταν τους ρώτησε εάν ήταν έτοιμοι να το τολμήσουν κι εκείνοι, δεν ήταν σίγουροι πώς να ανταποκριθούν.

Ζήτησαν 24 ώρες για να το σκεφτούν. Δεν ήταν όλοι πρόθυμοι να το κάνουν: «Σκεφτόμουν ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν, οι άνθρωποι δεν παίζουν τους εαυτούς τους», είπε ο Σάντλερ μιλώντας στον Guardian. «Έλεγα πως, οι ηθοποιοί μπορούν να το κάνουν καλύτερα και θα είναι μια καλύτερη ταινία. Μιλούσαμε όλοι στο τηλέφωνο και ο Σπένσερ είπε: «Είκοσι χρόνια από τώρα, θα λέτε ότι θα μπορούσατε να βρεθείτε στη δική σας ταινία σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ, αλλά του είπατε όχι;» Αυτό ήταν αρκετό για μένα».



«Ο Κλιντ σκέφτηκε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Αυτό μας έκανε να πιστεύουμε κι εμείς ότι μπορούμε και να πούμε τελικά το ναι», είπε ο Σκαρλάτος. Ο Ίστγουντ τους αποθάρρυνε μάλιστα και από το να παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής. «Δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, γιατί τότε θα μοιάζει σαν να υποδύεστε», τους είπε.

Αισθάνονταν νευρικοί την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων. Έψαχναν, μετά από κάθε σκηνή, μια αντίδραση από τον Κλιντ Ίστγουντ για να καταλάβουν εάν ήταν ευχαριστημένος ή όχι με αυτό που έκαναν και εκείνος δεν έδειχνε το παραμικρό. Ούτε ευχαριστημένος, ούτε δυσαρεστημένος. Μετά από λίγο διάστημα κατάλαβαν πως το αν έμενε ευχαριστημένος με μία σκηνή, το έδειχνε, απλά, με το να την κρατάει.

Η επίθεση άλλαξε τη ζωή τόσο του Άλεκ Σκαρλάτου, όσο και των δύο παιδικών του φίλων. Τα βραβεία, η πρόσκληση να συναντήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, τα chatshows, οι πιθανές κινηματογραφικές σταδιοδρομίες. Πώς άλλαξε όμως τους ίδιους; «Είμαι ευγνώμων για κάθε μέρα που έχουμε, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε σε εκείνο το τρένο», έχει πει ο Σκαρλάτος.

Τι ακολουθεί για εκείνον; Θα επιδιώξει μια καριέρα ως ηθοποιός. «Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου έδωσε ο Κλιντ Ίστγουντ» είπε σε μία από τις συνεντεύξεις του.



Η ταινία «Αναχώρηση για Παρίσι» κάνει πρεμιέρα απόψε στην Αμερική, ενώ θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 22 Φεβρουαρίου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο