21 Φεβ 2018

Βρέθηκαν σπανιότατα γάντια του μποξ ηλικίας… 2.000 ετών


Τα δερμάτινα γάντια του μποξ της ρωμαϊκής εποχής που ανασύρθηκαν κοντά στο Τείχος του Ανδριανού στην ...
Αγγλία παραμένουν τα μόνα δερμάτινα αντικείμενα που έχουν επιβιώσει από κείνα τα χρόνια.

Και μας μιλάνε για άλλες εποχές, καθώς οι αρχαιολόγοι ξέρουν καλά πόσο αγαπούσαν οι Ρωμαίοι το μποξ. Παρά ταύτα όμως, είναι όνειρο θερινής νυκτός να βρεις γάντια του μποξ στις ανασκαφές, καθώς το δέρμα και το μαλλί δεν επιβιώνουν ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη αρχαιολογική ανακάλυψη είναι τόσο μεγάλης σπουδαιότητας, όντας ουσιαστικά το μόνο είδος που έχουμε στα χέρια μας.

Το καλοκαίρι του 2017 λοιπόν, η ομάδα του αρχαιολόγου Andrew Birley έσκαβε στο Vindolanda, ένα παλιό ρωμαϊκό οχυρό της βόρειας Αγγλίας κοντά στο Τείχος του Ανδριανού, όταν η σκαπάνη έφερε στο φως το μόνο μέχρι στιγμής ζευγάρι γαντιών του μποξ της ρωμαϊκής εποχής.


Δεν είναι μάλιστα ζευγάρι, όπως παρατηρεί ο «Guardian», καθώς το ένα είναι μεγαλύτερο και το άλλο μικρότερο και έχουν φτιαχτεί με άλλες τεχνικές επεξεργασίας δέρματος. Και από το γεγονός ότι δεν περιέχουν μέταλλο, το οποίο στρίμωχναν οι Ρωμαίοι στα γάντια των επαγγελματιών πυγμάχων, υποδεικνύει ότι τα χρησιμοποιήσουν για προπόνηση παρά για επίσημους αγώνες.

Μποξ έπαιζε εξάλλου η ανθρωπότητα ήδη από την Εποχή του Χαλκού, απ’ όπου έχουμε και τις παλαιότερες αναπαραστάσεις του σπορ, όπως και στα χρόνια του Μινωικού και Μυκηναϊκού Πολιτισμού, πριν η κλασική Ελλάδα το συμπεριλάβει στα ολυμπιακά αγωνίσματα…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο