7 Ιαν 2018

Υπ.Πολιτισμού: Περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία για τα κλεμμένα στο Μανχάταν, για να τα ζητήσουμε πίσω


Τα επίσημα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για την κλοπή αρχαίων ελληνικών έργων που ...
βρέθηκαν στην κατοχή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ισχυρίζεται ότι περιμένει το υπουργείο Πολιτισμού. 




Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

«Ενημέρωση σχετικά με την κατάσχεση ελληνικών αρχαιοτήτων στην Νέα Υόρκη. 

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την κατάσχεση ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων από τις αρμόδιες αρχές στη Νέα Υόρκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για των επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων με τεκμηριωμένη την παράνομη διακίνησή τους.


Ήδη από τον προηγούμενο μήνα υπήρξε στενή συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την ανταλλαγή όλων των απαραίτητων στοιχείων σε σχέση με την ταύτιση ενός αρχαίου αντικειμένου (αττικής λευκής ληκύθου) που περιλαμβάνεται στα κατασχεθέντα».

Υπενθυμίζεται οι ύστερα από έφοδο των αρχών της Νέας Υόρκης στο γραφείο και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρτ στο Μανχάταν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά αρχαία έργα που, όπως λένε, έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα είναι μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος, από τον 5ο αιώνα π.Χ., η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 380.000 δολάρια. 

Επίσης, κατασχέθηκαν φιγούρες της Πρωτοκορινθιακής Περιόδου (από τον 7ο π.Χ. αιώνα) που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, με τα δύο αυτά έργα να εκτιμάται ότι αξίζουν μαζί 250.000 δολάρια.

Η λευκή λήκυθος που βρέθηκε στο σπίτι του Στάινχαρτ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο