12 Δεκ 2017

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αγαπημένος κωμικός Νίκος Σταυρίδης - Αξέχαστος και μοναδικός


Ο Νίκος Σταυρίδης γεννήθηκε το 1910 στο βαθύ της Σάμου. Έδειξε από πολύ μικρός ένα τεράστιο ενδιαφέρον για...
την τέχνη της υποκριτικής αλλά και συνολικά για τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ήρθε στην Αθήνα, αλλά η επιτυχία άργησε να του χτυπήσει την πόρτα. 




Πέρασε δύσκολα στην αρχή τριγυρίζοντας στα θέατρα και ψάχνοντας δουλειά λέγοντας τραγούδια. Μετά από μια αποτυχημένη παράσταση του, πήρε ένα μπουκάλι ούζο και τράβηξε για την Ακρόπολη, με σκοπό να αυτοκτονήσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το μεθύσι του βγήκε σε καλό, αφού μέθυσε τόσο που ξέχασε τι πήγαινε να κάνει. Και πρέπει να ευχαριστούμε το ούζο που μας επέτρεψε να γνωρίσουμε έναν από τους μεγαλύτερους κωμικούς στην ιστορία την Ελλάδας...


Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε όταν ήταν δεκαεννιά χρονών. Όταν τα πράγματα άρχισαν να πάνε καλύτερα γι' αυτόν και έβρισκε δουλειές, ασχολήθηκε με την οπερέτα και αργότερα με την επιθεώρηση, όπου εδραιώθηκε σαν ηθοποιός. Από το 1942 και μετά συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως οι αδελφές Καλουτά, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Βλαχοπούλου. Το θέατρο ήταν η μεγάλη του αγάπη. Αυτό φαίνεται και από την μεγάλη ηλικία που πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά. Γύρισε την πρώτη του ταινία σε ηλικία 40 ετών το 1950, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από την μεγάλη οθόνη. Συνολικά συμμετείχε σε περίπου 120 ταινίες μέχρι το 1972.

Οι πιο γνωστές του ταινίες ήταν «Η Ωραία των Αθηνών», «Τα κίτρινα γάντια»,«Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Κορόιδο γαμπρέ», «Υιέ μου, υιέ μου» και «Τρίτη και 13». Είχε πολύ καλή συνεργασία με μεγάλους κωμικούς του κινηματογράφου και ιδιαίτερα με τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Ρίζο, τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Γιάννη Γκιωνάκη. Έμεινε στην ιστορία για το περίεργο γέλιο του, για τις μοναδικές εκφράσεις του προσώπου του και για το ξεκαρδιστικό βλέμμα απορίας που έπαιρνε.

Δεν θέλησε να γίνει ποτέ σταρ και ήταν πολύ απλός άνθρωπος. Ήταν φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού και έλειπε ποτέ από τις εξέδρες του Σταδίου Γ. Καραϊσκάκης. Σε πολλές ταινίες άλλωστε το αναφέρει και τσακώνεται με τον Μίμη Φωτόπουλο που δήλωνε Παναθηναϊκός.

Ο Νίκος Σταυρίδης πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου του 1987, σε ηλικία 77 ετών στην Σάμο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο