10 Νοε 2017

Καταδίκη για τον Γιώργο Λούκο στη Γαλλία


Κλυδωνίζεται η καριέρα του ελληνικής καταγωγής διευθυντή της Όπερας της Λυόν - Χορεύτρια τον έσυρε στα δικαστήρια και ...
κέρδισε σε υπόθεση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Λούκο - Σε συνομιλία τους αποκαλεί "πράγμα" το παιδί της γυναίκας




Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Τα τελευταία νέα που είχαμε για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της “κακοδιαχείρισης” ήταν τον Σεπτέμβριο. Τότε γράφτηκε πώς μόλις είχε ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών, κι εκείνος πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή του σε δίκη. Ε λοιπόν η δίκη έγινε, αλλά όχι εδώ.

Στη Γαλλία όπου ο Γιώργος Λούκος με την ιδιότητα του, εδώ και 33ετία, διευθυντή της Όπερας της Λυόν καταδικάστηκε την Πέμπτη σε έξη μήνες κάθειρξης με αναστολή για “διακρίσεις στο χώρο εργασίας” και “παρενόχληση” γιατί το 2014 είχε επιδιώξει την μη ανανέωση συμβολαίου χορεύτριας που μόλις είχε επιστρέψει στο Μπαλέτο από άδεια τοκετού.




Το ποινικό δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του κυρίου Λούκου η 34χρονη σήμερα Καρλίν Μαριόν, του επέβαλε και πρόστιμο 5.000 ευρώ, συν άλλα 20.000 ευρώ ως αποζημίωση στην καταγγέλουσα, συν 4.000 ευρώ ως αποζημίωση στο συνδικάτο των Υπαλλήλων Καλλιτεχνών και Μουσικών της Λυόν, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Ο ίδιος ο Γιώργος Λούκος χαρακτήρισε ως “γελοιότητα” την απόφαση του δικαστηρίου και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Τι συνέβη όμως σύμφωνα με τα εκτεταμένα ρεπορτάζ όλου του γαλλικού Τύπου (με το “Νουβέλ Ομπζερβατερ” να έχει δημοσιεύσει ακόμα και αποσπάσματα των συνομιλιών του με την καταγγέλουσα); Το 2014 η Μαριόν έχοντας συμπληρώσει μέχρι τότε μερικά χρόνια ως μέλος του Μπαλέτου Μπεζάρ και μία 5ετία ως μέλος, με συμβόλαιο αορίστου χρόνου, του Μπαλέτου της Οπερά της Λυόν, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί. Εφόσον λάμβανε το πράσινο φως θα μπορούσε να γίνει μόνιμη, βάσει της γαλλικής νομοθεσίας που προβλέπει 6 επαναξιολογήσεις έως τη μονιμότητα.

Δυο ημέρες όμως αφότου επέστρεψε στο Μπαλέτο μετά την άδεια τοκετού της, έλαβε μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον κύριο Λούκο που της ανακοίνωνε ότι το συμβόλαιό της δεν ανανεώνεται. Αιτιολογία; “Σωματική και στυλιστική αδυναμία”, “στυλ υπερβολικά κλασικό” κλπ. Όταν λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε προσωπική συνάντηση με τον κύριο Λούκο και εξηγήσεις , εκείνος της είπε όπως κατέθεσε η ίδια (που ηχογράφησε κρυφά τη συνομιλία τους) ότι: “αν μεταξύ των 29 και 34 χρόνων έχεις κατορθώσει αρκετά αλλά όχι πολλά, δεν θα κάνεις περισσότερα μεταξύ 35 και 40 όταν μάλιστα έχεις πια κι ένα παιδί”.

Μπορείς να παραμείνεις στη Λυόν για να κάνεις τη γυμναστική σου και να ασχοληθείς με το πράγμα που έχεις




Και σε άλλη περίπτωση όταν εκείνος δεν την συμπεριέλαβε σε περιοδεία του Μπαλέτου κι εκείνη διαμαρτυρήθηκε εισέπραξε, πάντα κατά τη μαρτυρία της, την εξής απάντηση: “Μπορείς να παραμείνεις στη Λυόν για να κάνεις τη γυμναστική σου και να ασχοληθείς με το πράγμα που έχεις”. Με τη λέξη “πράγμα” εννοούσε το παιδί της.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Λούκος είχε εξαναγκαστεί το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά σε παραίτηση από το Ελληνικό Φεστιβάλ όπου μέχρι τότε είχε διαγράψει μία ιδιαιτέρως επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία, προφανώς όμως όχι και διοικητικά επιτυχημένη αφού ακολούθησε η ποινική δίωξη για “κακοδιαχείριση”.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο