10 Νοε 2017

Ανοιχτά μαθήματα κινηματογράφου με ενσωματωμένη προβολή στο Δήμο Ζωγράφου


Μαθήματα κινηματογράφου που απευθύνονται στους δημότες Ζωγράφου, στους μαθητές και σπουδαστές που ζουν ή φοιτούν στην περιοχή αλλά και σε...
όλο το κινηματογραφόφιλο κοινό στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Κινηματογράφου από τον επιμορφωτή Γιάννη Καραμπίτσο. 




Τα μαθήματα θα συνδυάζουν την Ιστορία Κινηματογράφου και την Θεωρία με την αισθητική απόλαυση, μέσω της προβολής μιας ολόκληρης κινηματογραφικής ταινίας και την συζήτηση και ανάλυσή της. 

Κάθε Παρασκευή 18.30 -21.30, στο Εργαστήρι Κινηματογράφου

(Βίλα Βουγά Γ. Ζωγράφου 17, Ζωγράφου).

-Είσοδος Ελεύθερη-


Παρασκευή 10.11.2017 

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (1930) του Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, με τους Εμίλ Τζάνινγκς, Μάρλεν Ντίτριχ, Κουρτ Γκέρον

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ JOSEF VON STERNBERG ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ MARLENE DIETRICH και τον βραβευμένο με Όσκαρ EMIL JANNINGS

Η ταινία που έκανε την Μάρλεν Ντίτριχ σούπερ σταρ. Από τη νουβέλα του HEINRICH MANN

στις 18.30, εισήγηση του επιμορφωτή του Εργαστηρίου Κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσου, ενταγμένη στο πλαίσιο ανοιχτού μαθήματος του εργαστηρίου, για τα ριζοσπαστικά κινηματογραφικά ρεύματα της δεκαετίας 1920-1930, για την ταινία, τον Στέρνμπεργκ και την Μάρλεν Ντίτριχ. 

Για πρόσθετες ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6944143564 του επιμορφωτή του εργαστηρίου. 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήρι απευθυνθείτε

στο τηλ 210-7481396 (ώρες γραφείου)



«Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ» 

DER BLAUE ENGEL / THE BLUE ANGEL

του Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ με τους Εμίλ Τζάνινγκς, Μάρλεν Ντίτριχ, Κουρτ Γκέρον

Υπόθεση:

Ο καθηγητής Ρατ, εργάζεται σε ένα λύκειο και είναι ο τυπικός, παλαιών αρχών αυστηρός δάσκαλος, που ζει μια άχαρη, μίζερη και άδεια ζωή. Δεν ξέρει τίποτα άλλο από σπίτι-δουλειά. Καταπιέζει τους μαθητές του, που τον τρέμουν, και δεν ζει καμιά χαρά. Όταν ανακαλύπτει ότι μερικοί μαθητές του συχνάζουν σε ένα καμπαρέ, τον «Γαλάζιο άγγελο», αποφασίζει να πάει εκεί, για να τους βρει για να τους πιάσει. Εκεί, όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με κάτι που δεν είχε ποτέ φανταστεί: στη σκηνή του καμπαρέ, βγαίνει η σαγηνευτική τραγουδίστρια Λόλα Λόλα, η οποία, με τολμηρή εμφάνιση, τραγουδά για τον έρωτα και την ελεύθερη φύση του. Ο Ρατ, αντί να μαλώσει τους μαθητές του, μπλέκεται στα δίχτυα του έρωτα της νεαρής αυτής πανέμορφης καμπαρετζούς. Μέσα του ξεσπά ένα άσβεστο πάθος για την Λόλα, που δεν σταματά πουθενά. Ο ξεπεσμός του καθηγητή αρχίζει. Η Λόλα τον κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει και ο Ρατ όλο και περισσότερο βυθίζεται σε αυτό τον κόσμο των ύποπτων νάιτκλαμπ και χάνει το κοινωνικό του στάτους και την αξιοπρέπειά του, για χάρη της περίφημης Λόλα…

Η ταινία:

Μια ταινία πραγματικός μύθος! Η ταινία που δημιούργησε τη σταρ Μάρλεν Ντίτριχ! Η πανέμορφη Ντίτριχ, τραγουδά το περίφημο «Falling in love again», φορά καπέλο και ζαρτιέρες, και γίνεται το απόλυτο σύμβολο του σεξ, πολύ τολμηρό για την εποχή της, αισθησιακό, προκλητικό και απίστευτα γοητευτικό. Η πρώτη συνεργασία της Ντίτριχ με τον ήδη καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ σε αυτήν εδώ την ταινία ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική και ξεκίνησε μια σειρά ταινιών μεταξύ τους, που έχτισαν τον μύθο της εκθαμβωτικής βαμπ Μάρλεν Ντίτριχ. Η επιτυχία της ταινίας σε Ευρώπη και Αμερική δικαίωσαν τον Στέρνμπεργκ για την επιλογή του στον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνάμα, ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε στη Γερμανία.

Με τη σκηνοθετική μαεστρία του Στέρνμπεργκ, το αστείρευτο ταλέντο του μεγάλου Γερμανού ηθοποιού, Εμίλ Γιάνινγκς, και τη λάμψη της Μάρλεν Ντίτριχ, η ταινία, που βασίζεται στο καυστικό σατιρικό δράμα του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Χάνριχ Μαν, «Ο καθηγηγής Ανρατ», είχε όλο το κατάλληλο έμψυχο υλικό για να γίνει αμέσως κλασική. Ο συνδυασμός του δράματος ενός καταπιεσμένου καθηγητή, του κυνισμού με τον οποίο τον χειρίζεται η βαμπ Λόλα, η αντίθεση του αυστηρού περιβάλλοντος του σχολείου και του βρώμικα αισθησιακού περιβάλλοντος του καμπαρέ, όλα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εκρηκτική, ακραία, μαγευτική… Η τραγική ιστορία συγκινεί ακόμα, η Ντίτριχ δείχνει ακόμα και σήμερα εκθαμβωτική με την έντονη σεξουαλικότητά της να αναβλύζει σε κάθε πλάνο, και ο Στέρνμπεργκ μας δίνει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Γύρω στο 1928 ο ηθοποιός Εμίλ Γιάνινγκς είχε ζητήσει από τον Στέρνμπεργκ να του σκηνοθετήσει την πρώτη του ομιλούσα ταινία. Αν και ξεκινήσανε μαζί να προετοιμάζονται για μια κινηματογραφική εκδοχή του Ρασπούτιν, τελικά κατέληξαν να γυρίσουν το βιβλίο του Χάινριχ Μαν. Ο Στέρνμπεργκ διάβασε το βιβλίο, προσάρμοσε την ιστορία σε μια δική του εκδοχή με διαφορετικό τέλος σε συμφωνία με τον ίδιο τον Μαν, και προχώρησε στα γυρίσματα. Ανάμεσα σε πολλές υποψήφιες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Στέρνμπεργκ δεν επέλεξε μια από τις ήδη διάσημες σταρ που είχε στο μυαλό του όπως, Γκλόρια Σβάνσον, Μπριγκίτε Χελμ, Λουίζ Μπρουκς, Λότε Λένια. Όταν είδε την 29χρονη Μάρλεν, ένιωσε ότι είχε βρει την ιδανική Λόλα. Η Μάρλεν στην ταινία τραγουδά χωρίς ταμπού ότι είναι πλασμένη για την αγάπη από την κορφή ως τα νύχια, επιδεικνύει τις γάμπες της, πετά την κυλόττα της, αποτελεί μια εκρηκτική σεξουαλική περσόνα και παράλληλα μια γυναίκα-βαμπ, που χειρίζεται και καταστρέφει τους άντρες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η ταινία είχε προβλήματα με τη λογοκρισία στην Αμερική, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια.

Η ταινία απαγορεύτηκε στη ναζιστική Γερμανία το 1933, ωστόσο όλοι ξέρουμε τη λατρεία που έτρεφε ο Χίτλερ για την ταινία και την Ντίτριχ και συχνά έβλεπε την ταινία σε ιδιωτική αίθουσα.

«Ο γαλάζιος άγγελος» γυρίστηκε ταυτόχρονα σε δύο βερσιόν: γερμανική και αγγλική. Η αγγλική κόπια θεωρούταν για χρόνια χαμένη μέχρι που ανακαλύφθηκε σε ένα γερμανικό αρχείο και αποκαταστάθηκε. Και οι δύο εκδοχές θεωρούνται κλασικές.

Ο Φον Στέρνμπεργκ αποκαλεί την ιστορία «την πτώση ενός ερωτευμένου άντρα». Και πράγματι, από τη στιγμή που ο αυταρχικός καθηγητής γνωρίζει την γοητευτική αλλά και επιπόλαια Λόλα, παθιάζεται μαζί της και υπομένει κάθε είδους εξευτελισμό. Η πτώση θα είναι χωρίς επιστροφή. Η Λόλα μαζεύει τους άντρες γύρω της, όπως τα πεταλουδάκια μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και καίγονται από αυτήν. Το ίδιο παθαίνει και ο καθηγητής, καθώς κλιμακώνεται η δράση και οι θεατές παρακολουθούν τη συγκινητική του ιστορία, ενώ παρασύρονται από τη σαγηνευτική παρουσία της Μάρλεν-Λόλα, που είναι φτιαγμένη για τον έρωτα. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο