26 Νοε 2017

Λάρισα: ΄΄ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ΄΄ Του Καρόλου Ντίκενς στο Θέατρο τεχνών


Θεατρική παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Κάρολου Ντίκενς, που δημιούργησε τον μοναδικό μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της...
σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι ΄΄A Christmas Carol ΄΄ («Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα»). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843. 





ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12 ΩΡΑ 12:00 π.μ.

21/12, 22/12, 23/12, 26/12, 27/12,

28/12, 29/12, 30/12 ΩΡΑ 18:00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/12 ΩΡΑ 12:00 π.μ.

Από 17/12 στο ΄΄ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ΄΄ Λάρισα.

(Πλατεία Εβραίων, Βελισαρίου & Πηνειού)

Τσαρλς Ντίκενς (Κάρολος Ντίκενς) (1812 -1870)


Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους και κριτικούς συγγραφείς. Θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής. Οι κριτικοί της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα όπως και οι ακαδημαϊκοί τον έχουν αναγνωρίσει ως μια λογοτεχνική διάνοια. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο νησί Πόρτσι, που περιβάλλεται από την πόλη Πόρτσμουθ της Νότιας Αγγλίας. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Τζον και της Ελίζαμπεθ Ντίκενς. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Υπηρεσία Μισθοδοσίας του Ναυτικού. Αμειβόταν ικανοποιητικά, αλλά οι σπατάλες και η άσωτη ζωή του, οδήγησαν πολλές φορές την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο ή και στην καταστροφή, με αποκορύφωμα το 1824, όταν ο Τζον Ντίκενς φυλακίστηκε για χρέη. Μετά τη φυλάκιση του πατέρα του για χρέη το 1824 έζησε στο σπίτι της γηραιάς κυρίας Ελίζαμπεθ Ρόιλανς, που ήταν φίλη της οικογένειας. Για να πληρώνει τη διαμονή και διατροφή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να δουλεύει καθημερινά επί δεκάωρο σ’ ένα εργοστάσιο βερνικιών. Οι συνθήκες εργασίας ήταν απάνθρωπες, αλλά διαμόρφωσαν τον κατοπινό συγγραφικό του χαρακτήρα. Από το 1833 και μετά η επαγγελματική του ζωή εναλλασσόταν μεταξύ δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας. Διετέλεσε πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης. 


Στα μέσα της δεκαετίας του 1830 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα με τη μορφή επιφυλλιδογραφιών μυθιστορημάτων, δηλαδή σε συνέχειες σε περιοδικά και εφημερίδες, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία αφού δημιουργούσε ένα γεμάτο εντάσεις μύθο, που συνδυάζεται με τη συναρπαστική δράση.Η φήμη του εκτοξεύεται με τα δύο επόμενα μυθιστορήματα του, «Όλιβερ Τουίστ» (1837-1838) και «Νίκολας Νίκλεμπι» (1838-1838), τα οποία αποκαλύπτουν με τα μελανότερα χρώματα τη μαύρη καθημερινότητα του Λονδίνου και του «Γιορκσάιρ», με ένα σύμπαν βυθισμένο στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα. Το 1842 πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει επί πεντάμηνο. Παντού γίνεται δεκτός με άκρατο ενθουσιασμό και απολαμβάνει βασιλικών τιμών. Δεν διστάζει, όμως, να θίξει το φιλότιμο των αμερικανών, υποστηρίζοντας την κατάργηση της δουλείας και διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων της χώρας. Το 1844 γράφει το πιο δημοφιλές έργο του, τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», που είναι ο μοναδικός χριστουγεννιάτικος μύθος της σύγχρονης λογοτεχνίας και μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του για τη ζωή, που δεν είναι άλλη από το πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα επόμενα χρόνια δημοσιεύει δύο από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, την επική «Ιστορία των δύο Πόλεων» (1859) και τις «Μεγάλες Προσδοκίες» (1860-1861).


Το φιλάνθρωπο πνεύμα, που είναι διάχυτο στο έργο του Ντίκενς, βρίσκει συχνά πρακτική έκφραση σε δημόσιες ομιλίες, οργάνωση εράνων και ιδιωτικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Μία από αυτές είναι η διοργάνωση δημοσίων συγκεντρώσεων με εισιτήριο, στις οποίες διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του. Η δραστηριότητά του εντάθηκε κι έγινε επικερδής για τον Ντίκενς μετά τον χωρισμό του από τη σύζυγό του. Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός στον χώρο τόσο της ψυχαγωγίας όσο και της τέχνης. Το έργο του συγκέντρωνε τέτοιες αρετές, ώστε να βρίσκει απήχηση τόσο στον απλό άνθρωπο, όσο και στον καλλιεργημένο. Συνολικά πραγματοποίησε από σκηνής 471 παρουσιάσεις των λογοτεχνικών έργων του. Ήταν ένας λαμπρός ηθοποιός και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αποκαλύφθηκαν σπουδαία στοιχεία της τέχνης του (απαγγελία, δραματική μίμηση). Η δουλειά του έχει επαινεθεί, για το ρεαλισμό της, την κωμωδία, του πεζογραφικό του ύφος, τους μοναδικούς χαρακτήρες και την κοινωνική κριτική, από συγγραφείς όπως ο Τζορτζ Γκίσινγκ, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Λέων Τολστόι και ο Γκίλμπερτ Κηθ Τσέστερτον. Αντίθετα, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Χένρι Τζέιμς και η Βιρτζίνια Γουλφ, τον επέκριναν για τη ντελικάτη συναισθηματικότητα, την απουσία ψυχολογικού βάθους και το χαλαρό πεζογραφικό ύφος. Υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας, την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, στη μέση του χειμώνα και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων στο γκρίζο και παγωμένο Λονδίνο. Ο Εμπενέζερ Σκρούντζ, κλεισμένος δουλεύοντας στα γραφεία της εταιρείας «Σκρούντζ - Μάρλεϊ», μουρμουρίζει πίσω από το γραφείο του, «ανάθεμα την Γιορτή των Χριστουγέννων, δεν είναι τίποτα από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεμπελιάζουν οι άνθρωποι και να σπαταλούν χρήματα». Ο υπάλληλος του, κύριος Κράτσιτ, ο μόνος που ανέχεται ακόμα τον στυφνό χαρακτήρα του Σκρούτζ, προσπαθώντας να κρατήσει τη θέση του στο γραφείο, μένει υπάκουος στις προσταγές του. Ο Εμπενίζερ Σκρούτζ αγνοώντας την γιορτινή ατμόσφαιρα, την κίνηση στους δρόμους, τους ανθρώπους με τα χαρούμενα πρόσωπα που κάνουν τα τελευταία ψώνια, θα αποσυρθεί στο τέλος της ημέρας μόνος στο σπίτι του. Ο Ντίκενς έγραψε την Χριστουγεννιάτικη ιστορία του το 1843. Μια εποχή σκληρή στην Αγγλία και αλλού και όπου ο περισσότερος κόσμος ζούσε σε επίπεδο λίγο πιο πάνω από την εξαθλίωση. Επιπλέον κυριαρχούσε η αντίληψη ότι οι φτωχότερες τάξεις δεν μπορούσαν να δικαιούνται κάτι παραπάνω μια και η οκνηρία τους και η διανοητική τους στάθμη ήταν υπεύθυνες για την εξαθλίωση τους. Το σημαντικότερο στην Χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι η δύναμη ότι μπορούμε να ξαναβρούμε κάτι από την χαμένη παιδική αθωότητα μας και το νόημα που κρύβει η δύναμη της αγάπης στο να ζεις και να μοιράζεσαι τον κόσμο. 




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΜΑΝΟΣ ΚΑΒΙΔΑΣ



ΠΑΙΖΟΥΝ:

(Με αλφαβητική σειρά) 

ΒΑΝΑ ΚΑΤΑΡΑΚΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ

ΚΛΕΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΟΥ

ΜΥΡΤΩ ΧΑΡΟΥΛΗ

ΝΙΚΟΣ ΑΛΒΙΩΤΗΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 

ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ – ΜΑΝΟΣ ΚΑΒΙΔΑΣ


ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ

VIDEO EDITING – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ

΄΄ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ΄΄

(Πλατεία Εβραίων, Ταγματάρχου Βελισαρίου & Πηνειού)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Atermono. Creative. Cine. Art.

Διάρκεια Παράστασης: 

60′ λεπτά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

Κιν. 6973415721 // 6942814055

Ε-ΜΑΙΛ: 

theatrotexnon1@yahoo.gr

kavidas.em@hotmail.com

Irine_br@hotmail.com

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο