παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

20 Οκτ 2017

Οπερα για παιδιά και νέους στη Λυρική - Με το έργο του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» εγκαινιάζεται η πρωινή ζώνη της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣΜια γοητευτική εισαγωγή στον κόσμο του λυρικού θεάτρου φιλοδοξεί να αποτελέσει η όπερα για παιδιά και νέους...
«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή με την οποία η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής εγκαινιάζει την πρωινή ζώνη της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 22 Οκτωβρίου. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και βασίζεται σε γνωστό παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι στο οποίο στηρίχτηκε επίσης και το διάσημο μπαλέτο του Στραβίνσκι. Το λιμπρέτο υπογράφει η Σοφιάννα Θεοφάνους, ενώ το εξαμελές ενόργανο σύνολο διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου. 

Η ιστορία του έργου μιλά για το πουλί της φωτιάς, ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό με μαγικές ικανότητες, μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό όμως; Βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το πιάσει. Ον ασυνήθιστο, μαγικό και εκθαμβωτικό, συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία, γι' αυτό και η κατάκτησή του σχετίζεται με την πραγματοποίηση των πιο δύσκολων στόχων, των πιο μεγάλων επιθυμιών. Μέσα από λιτό αλλά εντυπωσιακό σκηνικό η Εναλλακτική Σκηνή μεταφέρει τα παιδιά και τους νέους στον κόσμο της φαντασίας. Με όχημα μια μαγική ντουλάπα, ταξιδεύουμε σε καταπράσινα δάση, παλάτια και απόκοσμα μέρη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Εντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής συνθέτουν ένα αξέχαστο μουσικοθεατρικό ταξίδι. 


Ο τσάρος και τα χρυσά μήλα

Οταν ο τσάρος Βιτσλάφ ανακαλύπτει ότι τα πολύτιμα χρυσά του μήλα αρχίζουν και λιγοστεύουν, αναθέτει στα τρία παιδιά του, Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν, να πιάσουν τον κλέφτη και να του τον παραδώσουν. Σε αντάλλαγμα, τους προσφέρει το στέμμα και το βασίλειό του. Ο μικρότερος, ο Ιβάν, ο πιο κακομαθημένος και αλαζόνας, ξεγελάει τα αδέρφια του και ξεκινάει μόνος του ένα συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του Μάγου βασιλιά Κοσέι, του μεγαλύτερου μάγου των εποχών και των παραμυθιών. Με τη βοήθεια του Βολκ του λύκου αναζητεί το χρυσό πουλί της φωτιάς για να το παραδώσει στον πατέρα του και να αποδείξει ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος. Μέσα από τις περιπέτειές του θα μάθει από την αρχή και με δύσκολο τρόπο την αξία της ειλικρίνειας και της γενναιότητας που οδηγούν στον δρόμο της γέννησης ενός πραγματικού βασιλιά.

«Κεντρικό θέμα του παραμυθιού είναι η αλαζονεία ως ένας δρόμος που οδηγεί στην απομόνωση και τελικώς στην καταστροφή. Ο προικισμένος πρίγκιπας Ιβάν πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Εκμεταλλεύεται και κοροϊδεύει τους πάντες γύρω του αποσκοπώντας στην εγκαθίδρυση απόλυτης εξουσίας, όμως παίρνει ένα μάθημα ζωής όταν η Γελένα, παρά το ότι έχει εξαπατηθεί και πληγωθεί από αυτόν, τον σώζει από την εξορία και τη δυστυχία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος υπογράφει τη σύνθεση και τη σκηνοθεσία. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ναλμπάντης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Φίλιας, Νικόλας Μαραζιώτης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Λητώ Μεσσήνη κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις του έργου που απευθύνονται σε σχολεία θα συνοδεύονται από ομαδικές ξεναγήσεις των μαθητών στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Τα παιδιά ξεκινούν το δικό τους ταξίδι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, αντίστοιχο με αυτό του Ιβάν στο Μαύρο Δάσος (όπως αναφέρεται στο έργο), αναζητώντας το ταξίδι που κάνει το πουλί της φωτιάς ανάμεσα στη χλωρίδα και την πανίδα.
Φωτογραφία:Ο Γιάννης Καλύβας και η Βάσια Ζαχαροπούλου

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο