5 Οκτ 2017

Τα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης – Από τον Πάπα Φραγκίσκο, μέχρι τη Μέρκελ και τον Τζαν Ντουντάρ της Τζουμχουριέτ


Παραμονή της ανακοίνωσης αύριο (Παρασκευή) από την Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης του φετινού νικητή, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν.

Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων αποτελεί...
το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού, αφού έχουν κατατεθεί 318 υποψηφιότητες σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νόμπελ.




Πέραν του νικητή, τα ονόματα των υποψηφίων τηρούνται επισήμως μυστικά για τουλάχιστον 50 χρόνια, αλλά αρκετοί απ’ αυτούς που τους πρότειναν -ανάμεσά τους πρώην κάτοχοι του βραβείου, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί- συχνά αποκαλύπτουν τις επιλογές τους.

Στις πιθανές φετινές υποψηφιότητες -κάποιες από τις οποίες φημολογούνται, ενώ άλλες επιβεβαιώθηκαν- περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Τζούλιαν Ασάνζ της WikiLeaks, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά τόσο το ανεξάρτητο Peace Research Institute Oslo, που συντάσσει κάθε χρόνο μια σύντομη λίστα, όσο και τα γραφεία στοιχημάτων έχουν καταλήξει στα φαβορί.



Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ – Φεντερίκα Μογκερίνι


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θεωρούνται ισχυροί υποψήφιοι ως ενορχηστρωτές της ιστορικής συμφωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας η επιτροπή ίσως προτιμήσει να στηρίξει μια συμφωνία που αμφισβητεί έντονα ο Ντόναλντ Τραμπ, και η οποία αποσκοπούσε στην περιορισμό της ανάπτυξης και της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.



Ο Τζαν Ντουντάρ κι η Τζουμχουριέτ


Μέχρι τον Αύγουστο 2016 διηύθυνε τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη, κεντροαριστερή εφημερίδας της Τουρκίας. Αλλά στη χώρα του η δημοσιογραφία είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Ο Τζαν Ντουντάρ βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στις φυλακές της Σηλυβρίας (Σιλίβρι), ενώ πλέον ζει αυτοεξόριστος στο Βερολίνο. Πολλοί από τους συναδέλφους του στη Cumhurriyet αντιμετώπισαν κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης, απλώς επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Ενδεχόμενη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ντουντάρ και την πρώην εφημερίδα του θα ήταν ένα πλήγμα γεμάτο συμβολισμό κατά του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.



Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες


Η ACLU (Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες), μια μη κυβερνητική οργάνωση που θέλει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στις ΗΠΑ, έχει εντείνει τη δράση από τον περασμένο Ιανουάριο, που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη ενάντια στις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις του, όπως το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και η απαγόρευση της παρουσίας των διεμφυλικών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ACLU έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ «συνταγματική κρίση από μόνο του».



Τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας και ο ηγέτης του Ραέντ αλ Σάλεχ


Η οργάνωση, που ήταν γνωστή παλαιότερα ως «Πολιτική Προστασία της Συρίας», προτάθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τις προσπάθειες των εθελοντών μελών της να σώσουν αμάχους μετά από βομβαρδισμούς. Ενδεχόμενη απονομή του Νόμπελ στα «Λευκά Κράνη» θα σηματοδοτούσε μια αναγνώριση της ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης ενόψει μιας ωμής στρατιωτικής επίθεσης.




Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


O επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι σε καταυλισμό μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές

Έχει τιμηθεί δύο φορές στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης, την τελευταία φορά το 1981 κι ίσως η επιτροπή θεωρήσει ότι η δουλειά που κάνει η UNHCR υπό τον Φίλιππο Γκράντι σε μια περίοδο έξαρσης της προσφυγικής κρίσης αξίζει ένα νέο βραβείο. Τα τελευταία χρόνια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και στη Μιανμάρ, όπου υφίσταται διωγμό η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προταθεί και η Άνγκελα Μέρκελ για την απόφασή της να ανοίξει προ διετίας τα σύνορα της Γερμανίας σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.



Πάπας Φραγκίσκος


Τουλάχιστον ένα γραφείο στοιχημάτων θεωρεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φαβορί. Μέχρι σήμερα κανένας Ποντίφηκας δεν έχει τιμηθεί με το βραβείο, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρείται δημοφιλής επιλογή λόγω της στάσης του σε θέματα όπως το προσφυγικό, η κοινωνική δικαιοσύνη, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή. Προτάθηκε φέτος από ένα μέλος της βουλής της Νορβηγίας ως «ένας από τους λίγους που ορθώνουν το ανάστημά τους στον Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με πληροφορίες.



Ραϊφ Μπαντάουϊ


H Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του φυλακισμένου Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραϊφ Μπαντάουι, δείχνει μια φωτογραφία του συζύγου της στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κρίθηκε ένοχος για προσβολή του Ισλάμ μέσω του δικτυακού του τόπου και σχολείων που έκανε από τηλεοράσεως και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και χίλιες βουρδουλιές. Ήδη δέχθηκε 50 και οι γιατροί είπαν ότι μάλλον δεν θα επιζήσει αν τιμωρηθεί και με τις υπόλοιπες. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο έχουν σπεύσει στο πλευρό του Μπαντάουϊ κι ελπίζουν να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το θάρρος του και την κριτική που άσκησε σ’ ένα καταπιεστικό καθεστώς.
Φωτογραφίες: ΑΡ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο