6 Αυγ 2017

Πανσέληνος και πολιτισμός


Τις βραδιές της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου θα γιορτάσει και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού...
, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.




Από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή την Δευτέρα 7 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών), ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η είσοδος σε όλους τους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

Σημειώνεται, πως ειδικότερα για τις Κυκλάδες, στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετέχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 21.00 έως τις 24.00, το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00, τα Ύρια Νάξου, όπου θα πραγματοποιηθεί Μουσική εκδήλωση με την Άννα Αναματερού από 21.30 έως 24.00 και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, με τη μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με ΚΔΕΠΑΠ και Ωδείο Μυθωδία με τίτλο «Όμορφη πόλη, Φωνές Μουσικές…», από τις 21.00 έως τις 24.00.


Γιορτή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ένα νυχτερινό πανόραμα και μια σπάνια εμπειρία περιήγησης για όσους παραμένουν στην πόλη.

Ειδικότερα την εν λόγω μέρα, από τις 20:00 έως τις 24:00, το ΕΑΜ θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μαγευτούν στις αναρίθμητες αίθουσές του. Από τις 20.15 ως τις 21.15, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες τις δικές τους "Νυχτερινές Ιστορίες", αφηγούμενοι άγνωστες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Από τις 21.30 ως τις 23.00 στον δροσερό εσωτερικό κήπο του Μουσείου, θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα.

Με αφορμή τη λαμπρότερη πανσέληνο του χρόνου, η ερμηνεύτρια θα προσφέρει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις δύο προσωπικές της δουλειές (Γυναίκα Τριαντάφυλλο-Λευκό Χαρτί), τις καινούργιες διασκευές σε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (Για χατίρι σου, Δεν έχει αρχή, Τι να θυμηθώ, Χόρεψαν τ'άσπρα πουλιά), καθώς και ένα απάνθισμα από τα πιο μελωδικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο