12 Ιουλ 2017

Απάντηση του ΕΣΡ για την «απαγόρευση του διαφημιστικού σποτ για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ»


Απάντηση στους 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΕΣΡ...
για την απαγόρευση από μέρους του, του διαφημιστικού σποτ για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή.





Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σημειώνει ότι «στα δημοκρατικά καθεστώτα οι πάντες επιτρέπεται να κρίνονται ακόμα και σκληρά, ακόμα και άδικα. Αυτό, που δεν είναι νοητό είναι η κατασκευή αναληθών περιστατικών και ειδήσεων από οποιονδήποτε εις βάρος άλλου».

«Τέτοια, δυστυχώς», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΣΡ, «είναι η περίπτωση των 38 βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους, την οποία διοχέτευσαν στα ΜΜΕ και την οποία παρέλειψαν να στείλουν μέχρι στιγμής στον φερόμενο ως αποδέκτη της πέραν των κρίσεων και των ανοίκειων εκφράσεων, τις οποίες αντιπαρερχόμεθα ως μη αρμόζουσες σε “θεσμικό διάλογο”υποσκάπτουν ουσιαστικά την λειτουργία και το κύρος του ΕΣΡ».


«Συγκεκριμένα προβάλλουν δύο τουλάχιστον αναλήθειες», επισημαίνει η ανακοίνωση του ΕΣΡ:

Οτι το ΕΣΡ «απαγόρευσε» για τυπολατρικούς λόγους την προβολή του διαφημιστικού σποτ του «Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ».

Το αληθές είναι ότι το ΕΣΡ δεν δικαιούται να προβεί σε τέτοιου είδους απαγορεύσεις, απλώς δεν χαρακτήρισε κοινωνικό μήνυμα, ώστε να επιβληθεί η δωρεάν μετάδοσή του από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ένα διαφημιστικό σποτ σειράς συναυλιών με εισιτήριο, με τον γενικό τίτλο «Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ».

Οτι το ΕΣΡ επιδεικνύει «ακινησία μπροστά στην επανειλημμένη προβολή της δράσης και των θέσεων μελών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, πολλαπλά κρούσματα των οποίων βλέπουμε σε διάφορα τηλεοπτικά μέσα».

Το αληθές είναι ότι το ΕΣΡ ως θεσμικό όργανο και με βάση κυρίως το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος δεν δικαιούται να διακρίνει τα κόμματα ή οποιονδήποτε άλλο με βάση τις πολιτικές τους θέσεις και την πολιτική τους δραστηριότητα. Στο συγκεκριμένο κόμμα έχουμε ήδη προ πολλού κοινοποιήσει έγγραφό μας, που απευθύνεται προς την ΕΡΤ και στο οποίο, μεταξύ άλλων διαλαμβάνονται και τα εξής: 2. Κανένας σταθμός, ωστόσο, δεν υποχρεούται, ουδέ καν δικαιούται να μεταδίδει στα ίδια πλαίσια (πληροφοριών και ειδήσεων) λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει Κομμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων, που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, ήτοι εμπίπτουν στο «πραγματικό» διατάξεων είτε του ποινικού κώδικα είτε ειδικών ποινικών νόμων που προβλέπουν και τιμωρούν τις οικείες συμπεριφορές ως αξιόποινες πράξεις.»

Επίσης, το ΕΣΡ απαντά και σχετικά με την αποδιδόμενη σε αυτό «ολιγωρία» και εντελώς αδικαιολόγητη, καθυστέρηση στην προκήρυξη και τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», υπενθυμίζοντας «απλώς στους αξιότιμους κ.κ. βουλευτές ότι ψήφισαν μόλις στις 20 Ιουνίου 2017 τροπολογία στον ν. 4339/15, η οποία συνδέεται απολύτως με τον καθορισμό του αριθμού των προς δημοπράτηση αδειών».

Τέλος, το ΕΣΡ υπογραμμίζει ότι τα ανωτέρω εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια ομοφώνως.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο