3 Ιουλ 2017

Στ. Μάινας: Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο όριό της


Για τον Νίκο Καββαδία, τη μελωποιημένη ποίηση, την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και για...
το Survivor μίλησαν στο Ραδιόφωνο 24/7 οι Στέλιος Μάινας και Θέμης Μουμουλίδης





Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης και ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Μάινας ήταν καλεσμένοι το απόγευμα της Δευτέρας στην εκπομπή "Πεζοί στον αέρα" με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, στο Ραδιόφωνο 24/7 για να μιλήσουν για την παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου» με το εμβληματικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στο ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία.

Ο Στέλιος Μάινας χαρακτήρισε τον Νίκο Καββαδία βαθιά αναρχικό και λιγομίλητο όπως όλοι οι ναυτικοί και μοιράστηκε την εμπειρία του πάτερα του που ως ναυτικός “τράκαρε” όπως είπε τον ποιητή κάποτε στα Καράβια. Ήταν ο Καββαδίας όμως και ποιητής της επιστροφής; «Το ταξίδι γίνεται πιο συναρπαστικό όταν ξέρεις πως θα γυρίσεις πίσω» είπε ο ηθοποιός. «Η ορολογία του Καββαδία είναι σχεδόν σήματα μορς, έχει κωδικοποίησει σχεδόν την γλώσσα του αλλά είναι απολύτως αναγνωρίσιμη από τους δικούς του ανθρώπους» σημείωσε.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση η ανταγωνιστικότητα που έχει εν σπέρμα του και η εσωτερική του αντιπαλότητα απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Μετέφερε ένα κομμάτι της αντίστασής των Φερλέν και Ρεμπό, των μεγάλων καταραμένων ποιητών, στη δική του ποίηση» συνέχισε.

Ο Θέμης Μουμουλίδης σχολίασε ότι «είναι ένας αδικημένος ποιητής. Στον πυρήνα του δεν τον έχουμε ανακαλύψει πραγματικά μέχρι σήμερα. Νομίζω θα τον ανακαλύψουν οι μελλοντικές γενιές».

Οι δύο καλλιτέχνες αναφέρθηκαν στη συνέχεια στη μελοποίηση ποιημάτων του: «Η ελληνική ποίηση είναι πολύ τυχερή μετά το φαινόμενο Θεοδωράκη. Είμαστε από τους λίγους λαούς που τραγουδάμε την ποίησή μας. Και ο Καββαδίας οφείλει τα μέγιστα στο φαινόμενο της μελοποίησης των ποιημάτων του. Αυτό το πάντρεμα των δύο μορφών έκφρασης γεννά μια τρίτη μορφή, τη μελοποιημένη ποίηση που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κάθε καλός στίχος νομίζω είναι ποίηση και κάθε καλός στίχος είναι ποίηση» είπε ο Στ. Μάινας.

Για την ΑΕΠΙ

Σε σχέση με το μεγάλο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και με αφορμή την σκληρή επιστολή του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ προς την υπουργό Κα Κονιόρδου ο Θ. Μουμουλίδης σχολίασε: «Έπρεπε να γίνει νωρίτερα άμεση παρέμβαση στο θέμα της ΑΕΠΙ και να φύγει η οικογένεια από την εταιρεία , να γίνει μια εταιρεία των δημιουργών όπως ζητάει το ΑΣΜΑ 450+. » Λίγο μετά την εκπομπή ο σκηνοθέτης συνεχίζοντας την κουβέντα μας είπε «Θα μπορούσε να λυθεί σε 2 ώρες το θέμα ΑΕΠΙ αλλά προσκρούει σε μικροσυμφέρονται άλλων ΟΣΔ»

Ο Στέλιος Μάινας σχολιάζοντας την απεργία των εργαζομένων του Φεστιβάλ Αθηνών δήλωσε συμπαράσταση και είπε πως κι ο ίδιος έχει απεργήσει για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. 

Σχετικά με το φαινόμενο Survivor και αν φοβούνται που συμπίπτει με την πρεμιέρα της παράστασής του, ο κ. Μουμουλίδης σχολίασε με χιούμορ: «Νομίζω ότι όλοι θα έχουμε την επόμενη ημέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ακυρώνουν παραστάσεις για αυτόν τον λόγο. Δεν θα το κάναμε εμείς». Ερωτώμενος για το αν το ελληνικό κοινό μπορεί από τη μία να βλέπει Survivor και από την άλλη να παρακολουθήσει μια παράσταση για τον Καββαδία ο. Μάινας ήταν κατηγορηματικός: «Το κοινό δεν ταξινομείται, μπορείς να συναντήσεις τα πάντα παντού».

Στο ερώτημα να σχολιάσουν τη σημερινή εποχή και αν θα την χαρακτήριζαν ως ποιητική, ο κ. Μουμουλίδης είπε: «Ποιητικές είναι οι εποχές όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται. Σήμερα είναι μια εποχή δράσης και δημιουργίας. Οι άνθρωποι σήμερα αγωνιούν και αγωνίζονται. Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει επόμενη ημέρα με την κοινωνία απούσα. Θα πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα. Χρειάζεται μια έντιμη συνομιλία με την κοινωνία χωρίς υπεκφυγές και φτιασίδια.»

O Στέλιος Μάινας συμφώνησε και επεσήμανε ότι «σήμερα όλοι βλέπουμε ότι η κοινωνία βρίσκεται στο όριο της.»

* Η παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη, με τους Θ. Μικρούτσικο, Στ. Μάινα, Στ. Ζαλμά, Ελ. Μουτάφη, Ν. Αρβανίτη και Ι. Παπαζήση παρουσιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και μετά ξεκινά την περιοδεία της σε 25 πόλεις, έχοντας στις αποσκευές του τα εγκωμιαστικά, γεμάτα συγκίνηση σχόλια κοινού και κριτικών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο