23 Ιουν 2017

Στο επίκεντρο ο πολιτισμός του Ψηλορείτη


ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...



Σε φάση προετοιμασία για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που δίδει το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων 2014-2020 προσανατολίζονται οι φορείς της Κρήτης, μετά την πρώτη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την υλοποίηση παρεμβάσεων στις τρεις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης από την UNESCO, δηλαδή, τα γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας καθώς και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι, το πρόγραμμα, που αρχικά έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ, προβλέπει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στις περιοχές ΟΥΝΕΣΚΟ στο νησί με έμφαση στον πρωτογενή-αγροδιατροφικό τομέα, στον τουριστικό τομέα, στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη της γνώσης και της έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Περιφερειάρχης, με την διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα καταλήξει σε ενιαία πρόταση, θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε επιτυχώς το σημαντικό αυτό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΟΧΕ).»

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι «Είναι μια πρόταση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Αυτό το οποίο εμείς έχομε επιλέξει είναι οι περιοχές ΟΥΝΕΣΚΟ που είναι ενταγμένες από την Κρήτη, και είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας», ο Ψηλορείτης και η Σητεία ως Γεωπάρκα να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την Περιφέρεια μας σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που κάνει μια πρώτη πρόταση πως μπορεί να ενδυναμώσει αυτή τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων γιατί θα μας δώσε προστιθέμενη αξία ως Περιφέρεια Κρήτης, πως θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμα καλύτερα, θετικά αποτελέσματα την προβολή του νησιού» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Επίσης από την πλευρά την δική μας των Δήμων, Αναπτυξιακών Εταιρειών, τοπικών φορέων που θα καταλήξουμε στην καλύτερη πρόταση μέσα από τη διαβούλευση που θα έχουμε ούτως ώστε να δώσει μια δυναμική στην όλη μας προσπάθεια. Είναι διασφαλισμένοι οι πόροι που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και αυτό με κάνει αισιόδοξο. Εμείς έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό, στηριζόμαστε στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τουριστικό τομέα, στο περιβάλλον, την γνώση-έρευνα όλα τα παραπάνω, τα οποία συζητούμε σήμερα θα έρθουν υποστηρικτικά σε αυτό το σχεδιασμό που κάνουμε γιατί δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά, θα είναι εντελώς λάθος. Από την πλευρά την δική μας πλευρά όλα αυτά θέλουμε να τα συνδέσουμε, έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή πρόταση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , τους εμπλεκόμενους φορείς, άρα αυτοί οι σχεδιασμοί έρχονται συνολικά στο σχεδιασμό μας για μια βιώσιμη Κρήτη, με ένα καλύτερο περιβάλλον, την ανάπτυξη της γνώσης, για ένα καλύτερο αγροδιατροφικό τομέα, όλα αυτά θα δώσουν μια μεγάλη βοήθεια σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες μας, την Διαχειριστική Αρχή είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το νησί μας».



ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιήσει τους τοπικούς φορείς, που ενδιαφέρονται να προβούν σε σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Ψηλορείτη και δήλωσε, ότι «Θα οργανωθούν ομάδες δουλειάς και για τις τρεις προστατευόμενες περιοχές της Ουνέσκο και εμείς βέβαια θα πρέπει να καταρτίσουμε πρόγραμμα για τον Ψηλορείτη. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση της Ζωμίνθου με το σπήλαιο της Νίδας και γενικότερα το ζήτημα των αρχαιολογικών χώρων του Μυλοποτάμου και του Αμαρίου όπως και οι βυζαντινοί ναοί. Είμαστε στην φάση της διαβούλευσης και της συνεργασίας των φορέων για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση του προγράμματος».


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τα κράτη-μέλη στο να διαμορφώσουν για τους πολίτες τους παρόμοιες συνθήκες ανάπτυξης, παρόμοιες ευκαιρίες για εργασία, ικανοποιητικές υποδομές, καλύτερο περιβάλλον.

Ανάμεσα στα εργαλεία που χρησιμοποιεί, ένα από τα πιο βασικά, είναι η χρηματοδότηση  Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (γνωστά ως Επιχειρησιακά Προγράμματα) που για την περίπτωση της Ελλάδας είναι προγράμματα που είτε αφορούν τομείς για το σύνολο της χώρας (π.χ. Μεταφορές) είτε αφορούν Περιφέρειες (π.χ. Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής). 

Σε αυτό το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Ε.Ε. προχώρησε στην δημιουργία κάποιων νέων εργαλείων που σκοπό έχουν να τονώσουν την τοπική ανάπτυξη με τρόπο όμως: ολοκληρωμένο (π.χ. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ή Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων). Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί και τα έργα που θα γίνουν βάσει αυτού του σχεδίου θα πρέπει να αφορούν σε πολλούς τομείς που αγγίζουν τη καθημερινότητα των πολιτών που κατοικούν ή εργάζονται σε μια γεωγραφική περιοχή (π.χ. σε ένα Δήμο ή σε μια περιοχή ενός Δήμου). Έτσι ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο (που ονομάζεται ΟΧΕ) για έναν Δήμο μπορεί να αφορά σε έργα και δράσεις που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και το περιβάλλον, με την επιχειρηματικότητα, με την απασχόληση, με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό κλπ. Βασική παράμετρος επιτυχίας ενός τέτοιου στρατηγικού προγράμματος είναι να έχει στο σχεδιασμό του δράσεις από πολλούς τομείς πολιτικής (άρα Επιχειρησιακά Προγράμματα) που θα οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό αποτέλεσμα (Όραμα).

Η υλοποίηση αυτών των δράσεων/έργων γίνεται μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία η Ε.Ε. τα χρηματοδοτεί με τα Ταμεία που έχει δημιουργήσει και τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες δράσεις ανάλογα με την αποστολή τους. Τα ταμεία αυτά  είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο