25 Ιουν 2017

Βραδιά Όπερας: «Η δική μας Μαρία» Στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας, στο Νεοχώρι Μεσσηνίας


Η Μαρία Κάλλας, η πλέον διάσημη στον κόσμο Ελληνίδα καλλιτέχνις, με τη μοναδική της τέχνη... που στηρίχτηκε στον μαγικό συνδυασμό ενός τεράστιου μουσικού και θεατρικού ταλέντου, με τη βαθιά γνώση της οπερατικής παράδοσης, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, μνήμης και τιμής για τους Έλληνες, όπως και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Παγκόσμια δε, 40 χρόνια μετά, αναγνωρίζεται ως η καλλιτέχνις που προσδιόρισε την ιστορική πορεία και εξέλιξη του λυρικού τραγουδιού ως εκείνη πριν και εκείνη μετά την Μαρία Κάλλας.

Το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας βρίσκεται κουρνιασμένο στην κοινότητα Νεοχωρίου, του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία. Αυτό το σπίτι, εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο, πέρασε σχετικά πρόσφατα στην κυριότητα του Δήμου Οιχαλίας, ο οποίος αποφάσισε να το αποκαταστήσει, χρησιμοποιώντας και τα δικά του οικοδομικά υλικά που βρίσκονται σπαρμένα στο χώρο, και να το λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό και ερευνητικό κέντρο για τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης καλλιτέχνιδας. 

Ειδικά, για το 2017, Έτος Μαρίας Κάλλας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό της, ο Δήμος Οιχαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Ατενέουμ) διοργανώνει μία ξεχωριστή Βραδιά Όπερας στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της στο Νεοχώρι, τιμώντας την συμπατριώτισσά τους Μαρία Καλογεροπούλου - Κάλλας. 

Η εκδήλωση τελεί Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου. 

Σε αυτό το πλαίσιο προσκαλείται το φιλόμουσο κοινό σε μία ανοικτή Βραδιά Λυρικού Τραγουδιού με γενικό τίτλο «Η δική μας Μαρία», το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Μεσσηνίας. 

Στην εκδήλωση οι καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες Βασίλης Καβάγιας -τενόρος, Χρύσα Μαλιαμάνη –σοπράνο και Γιάννης Αερινιώτης στο πιάνο θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από τις ωραιότερες Όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου όπως ο «Ριγκολέτο» και η «Τραβιάτα» (η Παραστρατημένη) του Τζουζέπε Βέρντι ή «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι αλλά και ιταλικές καντσονέτες όπως το «Core 'Ngrato» (Αχάριστη Καρδιά) ή το πασίγνωστο τραγούδι «Γρανάδα», αλλά και το «Συ μου πήρες πια το νου και την καρδιά», από την Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Τραγούδια και άριες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε απολαύσει και σιγοψιθυρίσει και τα οποία θα ομορφύνουν ακόμα περισσότερο την καλοκαιρινή μεσσηνιακή βραδιά, η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για μία μεγάλη πολιτιστική προσφορά σε όλη την περιοχή. 

Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη. 


Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στις 21:00

Συμμετέχουν: Βασίλης Καβάγιας -τενόρος 

Χρύσα Μαλιαμάνη –σοπράνο 

Γιάννης Αερινιώτης σολίστ πιάνου


Δήμος Οιχαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 

της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ)

και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου 



Βιογραφικά σημειώματα

Βασίλης Καβάγιας

O τενόρος Βασίλης Καβάγιας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τάξη Χριστίνας Γιαννακοπούλου). Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην όπερα με την Barbara Bonney στο Μozarteum Universität στο Salzburg ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και του IKY. Έως και σήμερα μελετά με τον Άρη Χριστοφέλλη.

Το 2007 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού της Yamaha (YMFE). Το 2013 ήταν ενεργό μέλος στην Accademia Rossiniana, στο Φεστιβάλ Rossini στο Pesaro, υπό την καθοδήγηση του Alberto Zedda.

Έχει ερμηνεύσει κυρίως πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Ροσσίνι, του Μότσαρτ όπως: Ο κουρέας της Σεβίλλης (Κόμης Αλμαβίβα), Η Σταχτοπούτα (Δον Ραμίρο), Το ταξίδι στη Ρέιμς (Κόμης Λίμπενσκοφ), H εύθυμη πλάνη (Δούκας Μπερτράντο), Έτσι κάνουν όλες (Φεράντο), Η απαγωγή από το σεράι (Μπελμόντε), Ο μυστικός γάμος (Παολίνο), Ο θρίαμβος της Κλέλιας (Πορσέννας) κ.α. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα και Φεστιβάλ όπως στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Ροσίνι Πέζαρο, Θέατρο Λίντμπουρι Βασιλικής Όπερας Λονδίνου, Θέατρο Μπολόνια, Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Θέατρο Σάλτσμπουργκ, Θέατρο Χαιδελβέργης, Κρατικό Θέατρο Πράγας, Θέατρο Βέρντι Τεργέστης, Θέατρο της Βιέννης καθώς και σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες όπως Konzerthaus Βερολίνου, Liederhalle στη Στουτγκάρδη, Misteria Pascalia στην Κρακοβία, Bozar στις Βρυξέλλες κ.α. 

Ως τακτικός σολίστ θρησκευτικής μουσικής έχει ερμηνεύσει έργα των Mozart, Bach, Haydn, Rossini, Vivaldi, Jomelli, Hasse, Galuppi, Fasch.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τις όπερες Il trionfo di Clelia του Gluck (DMG), Il Sacrifizio του Weigl (Newplay) και Semiramide του Rossini (Naxos).




Χρύσα Μαλιαμάνη

Η σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε μονωδία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια τη Βαρβάρα Τσαμπαλή, απ’όπου και πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και το χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής επίδοσης του Ν.Ω.Θ. Στη συνέχεια έγινε δεκτή από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Würzburg της Γερμανίας, στην οποία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της, με την διεθνούς φήμης σοπράνο Cheryl Studer. 

Ήδη κατά τη διάρκεια τω σπουδών της ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους του ρεπερτορίου της, όπως Blonde (W.A.Μozart- Die Entführungaus dem Serail), Fanny (G.Rossini-La cambiale di matrimonio), Zerbinetta (R.Strauss- Ariadne auf Naxos), Rosina (G.Rossini-Il barbiere di Siviglia) και Adele (J. Strauss- Die Fledermaus).

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2014 ανήκε στο Ensemble του Θεάτρου Plauen-Zwickau της Γερμανίας, όπου και ερμήνευσε πλήθος ρόλων, όπως Despina (W.A.Mozart - Cosi fan tutte), Ännchen (C.M.Weber - Der Freischütz), Frasquita (G.Bizet - Carmen), Graziella (D.Glanert - Joseph Süss). Στις πιο πρόσφατές της πρώτες εμφανίσεις ανήκουν οι ρόλοι της Lucia di Lammermoor του G. Donizetti και της Leila (G. Bizet - Les pecheurs des perles). Toν Σεπτέμβριο του 2017 θα ερμηνεύσει το ρόλο της Caterina di Guisa του C. Coccia σε μία πρώτη σύγχρονη παγκόσμια αναβίωση του έργου.

Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ σε συμφωνικά έργα και ορατόρια, μεταξύ άλλων στα Eindeutsches Requiem του J. Brahms, Lobgesang του F. Mendelssohn, Carmina Burana του C. Orff και τη 2η Συμφωνία του G. Mahler. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως Κώστας Πασχάλης, Άρης Χριστοφέλης, Kurt Equiluz, Christa Ludwig και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



Γιάννης Αερινιώτης

Ο σολίστ πιάνου Γιάννης Αερινιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, όπου από το δεύτερο έτος της φοίτησής του τού χορηγήθηκε υποτροφία αριστείας. Έλαβε το Δίπλωμά του με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου στη Μόσχα και αργότερα στη Βιέννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τον Duo Ganev και ερμηνείας Lied με τον Norman Shetler στο Ζάλτσμπουργκ.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Αθήνα, Πειραιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Υπήρξε μόνιμος συνοδός στην τάξη του Φραγκίσκου Βουτσίνου και του Κώστα Πασχάλη στο ωδείο Kodaly.

Ως μουσικός εκγυμναστής έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας ρεσιτάλ, συνοδεύοντας στις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και στα σεμινάρια που διεξήγαγε η Ακαδημία Bach της Στουτγάρδης. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, προετοιμάζοντας τα έργα Orlando furioso του A. Vivaldi, Julius Caesar και Alcina του G. F. Händel και Grand Macabre του G. Ligetti. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται και η συνοδεία γνωστών λυρικών καλλιτεχνών, όπως οι: Λίλα Αδαμάκη, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Τζένη Δριβάλα, Ειρήνη Καράγιαννη, Μάτα Κατσούλη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ζάχος Τερζάκης, Γιάννης Χριστόπουλος κ.ά.

Εργάζεται ως καθηγητής πιάνου στο ωδείο Kodaly και είναι μουσικός εκγυμναστής στην τάξη της Χριστίνας Γιαννακοπούλου στα ωδεία Athenaeum και Kodaly.

******

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ –τηλ. 2724022264 – 2724360300, Fax: φαξ 2724023477, 

e-mail: meligala@otenet.gr / www.oichalia.gov.gr

Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM Τηλ.: 210 321 19 87, 55 και 49,

Fax: 210 321 11 96, e-mail: contact@athenaeum.com.gr/ www.athenaeum.com.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο