Μας Αρεσουν

παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

19 Ιουν 2017

Νέο ελληνικό θέατρο στο ραδιόφωνο


Ο θεσμός του θεάτρου στο ραδιόφωνο επιστρέφει μέσα από τη συνεργασία του...
Φεστιβάλ Αθηνών με την ΕΡΤ.




Το Φεστιβάλ απηύθυνε πρόσκληση σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και έλαβε περισσότερα από 80 θεατρικά κείμενα. Από αυτά επέλεξε το έργο «Ο Οικοδιδάσκαλος ή Το Δικαίωμα στην Αμεριμνησία», το οποίο ηχογραφήθηκε την Παρασκευή παρουσία κοινού.

Η ηχογράφηση θα μεταδοθεί στις 2 Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ από το Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» που επιμελείται η Μάρα Καλούδη.

Τη ραδιοσκηνοθεσία ανέλαβε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ενώ ακούγονται οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Ζερίτης, Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τάσος Πυργιέρης, Νάνσυ Σιδέρη, Σταύρος Γιαννουλάδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Νέστωρ Κοψιδάς

Την ηχοληψία ανέλαβαν οι Κώστας Γιαννακόπουλος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος.


Λίγα λόγια για το έργο

«Ο οικοδιδάσκαλος ή τα πλεονεκτήματα της κατ’οίκον εκπαίδευσης» είναι ένα γνωστό έργο του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς (1751-1792). Επιχειρώντας μια «βίαιη» διασκευή του, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης παραδίδει μια πολυσύνθετη ιστορία πίστης και προδοσίας που εξελίσσεται στην Πρωσία του 1774 και στην οποία οι ασύδοτοι γλιτώνουν χωρίς σημαντικές απώλειες, ενώ οι δίκαιοι και συνεπείς εξολοθρεύονται ποικιλοτρόπως, αφού παγιδευτούν στα αδιέξοδά τους. Η μεταγραφή αυτή εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την οπτική του Μπρεχτ, που διασκεύασε επίσης το έργο του Λεντς το 1950, προκειμένου να επικρίνει την τάση των διανοουμένων να αναπτύσσουν «σχέσεις εξυπηρέτησης και κολακείας» με τους οικονομικά ισχυρότερους, ώστε οι ίδιοι να απολαμβάνουν μια ευκολότερη ζωή. Το κείμενο του Κωνσταντινίδη διαφοροποιείται ως προς το ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτής της «μεσαίας τάξης που φέρει τον πολιτισμό, τη διανόηση, τον ηθικό νόμο και το βάρος της προάσπισης του κοινωνικού ιστού» να προαπαιτεί ένα ελάχιστο διευκολύνσεων διαβίωσης. Όμως δεν χύνει ούτε ένα δάκρυ για τον χαμό της λόγω της απροθυμίας και ανημποριάς της να ξιφουλκήσει όταν οφείλει να το κάνει.

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο