19 Ιουν 2017

Το “About Felicity” («Περί ευδαιμονίας») της Εριέττα Βορδώνη, ταξιδεύει στο Λονδίνο


Στο κέντρο του Λονδίνου παρουσιάζει τον τελευταίο κύκλο δουλειάς της η Εριέττα Βορδώνη....




Τα εγκαίνια της νέας ατομικής της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 28 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης The C John Gallery στο Mayfair στην καρδιά του καλλιτεχνικού Λονδίνου, παρουσία της ίδιας της ζωγράφου. Μαζί με το έργο της ζωγράφου ταξιδεύουν νοερά και οι αξίες που διατύπωσαν σπουδαίοι Έλληνες φιλόσοφοι που έδωσαν τη σοφία τους σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους εμπνεύσθηκε η Εριέττα Βορδώνη τον συγκεκριμένο κύκλο δουλειάς. Στα έργα της συνδυάζεται μοναδικά ο κλασσικισμός με το μοντερνισμό, γεφυρώνονται οι διαχρονικές σταθερές της τέχνης με τις σύγχρονες τάσεις.

Ο τίτλος της έκθεσης "Περί ευδαιμονίας" (“Αbout Felicity”) παραπέμπει σε μια βαθιά σύνδεση της εικαστικού με τα πνεύματα που έχουν χαράξει με φως την παγκόσμια ιστορία όπως ο Επίκουρος, ο Αριστοτέλης, ο Χόμπς και ο Θωμάς ο Ακινάτης.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη που έχει την επιμέλεια της έκθεσης «η καλλιτέχνις προέρχεται από ένα παραδοσιακό φυτώριο με εντυπωσιακές σπουδές και ταυτόχρονα δημιουργεί σύγχρονη τέχνη με γειωμένο και ελκυστικό τρόπο.»

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο ΄Εcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts' στο Παρίσι με καθηγητές τον Κρεμονίνι και τον Σεζάρ, και το υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας της έχει παραχωρήσει ατελιέ στο Παρίσι δια βίου.


«Η Εριέττα Βορδώνη είναι πολίτης δυο πόλεων του φωτός: του Παρισιού και της Αθήνας. Στην έκθεση της "Περί ευδαιμονίας" αυτή η ταξιδιώτης του κόσμου μοιράζεται μαζί μας τις αναζητήσεις της και τις πιθανές απαντήσεις του ερωτήματος που έχει απασχολήσει τόσους σπουδαίους φιλοσόφους και ερευνητές όσο κι απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Τί είναι ευδαιμονία; Η απάντηση της Βορδώνη είναι η εικονογραφία των έργων της: η ομορφιά της φύσης και της πόλης, η αίσθηση και το συναίσθημα των αγαπημένων και της αγάπης, η δύναμη και η ευαισθησία της χλωρίδας και της πανίδας...

Η Εριέττα Βορδώνη χρησιμοποιεί υλικά καθόλου παραδοσιακά όπως το πλέξιγκλας και τις διαφάνειες πάνω σε μέταλλα και ταυτόχρονα παραμένει πιστή στο παραδοσιακό υλικό της ελαιογραφίας. Η τεχνική αυτή δημιουργεί έναν μίτο ο οποίος συνδέει το κλασικό με το σύγχρονο με ένα συνειδητό αλλά και υποσυνείδητο τρόπο. Έτσι θαυμάζουμε ένα πανέμορφο θέαμα το οποίο προέρχεται από τον ειλικρινή διάλογο της καλλιτέχνιδος με την ψυχή της και ολόκληρο το σύμπαν. Ένας ενδιαφέρων διάλογος και ταυτόχρονα ένα αέναο παιχνίδι κωδικοποίησης και ένωσης στοιχείων και συναισθημάτων είναι η επικείμενη ατομική έκθεση της Εριέττας Βορδώνη στο Λονδίνο!", καταλήγει η Μαρία Μιγάδη.


Διάρκεια έκθεσης έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017.

Εγκαίνια ατομικής έκθεσης Εριέττας Βορδώνη στο Λονδίνο: Τετάρτη

28 Ιουνίου 2017 από 6μμ έως 9μμ.

43A South Audley street W1K 2PU Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μιγάδη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο