4 Απρ 2017

Η συγκλονιστική ζωή του Άντονι Πέρκινς, πρωταγωνιστή στο Ψυχώ


Ντροπαλός και εσωστρεφής, ο ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τον ρόλο του παράφρονα γιού ...
στην Ψυχώ του Χίτσκοκ, ο Άντονι Πέρκινς,γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ήταν γιος του ηθοποιού Όσγκουντ Πέρκινς. Φοίτησε στο Brooks School, στο Browne & Nichols School, στο Columbia University και το Rollins College.




Ο Πέρκινς έκανε το ντεμπούτο του το 1953 στην ταινία Η ηθοποιός και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα ως πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός. Για τη δεύτερη ταινία του, Ο άνθρωπος δίχως όπλα (1956), προτάθηκε για Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου. Το 1957 ενσάρκωσε τον παίκτη της ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox, Jimmy Piersall, στην αυτοβιογραφική ταινία Η σκιά του φόβού. Το 1958 πρωταγωνίστησε με τη Σίρλεϊ Μπουθ και τη Σίρλεϊ Μακλέιν στην ταινία Έτοιμοι για γάμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία Πόθοι κάτω από τις λεύκες (1958) με τη Σοφία Λόρεν, και έπαιξε ένα αστέρι του μπάσκετ στη ρομαντική κωμωδία Οι γυναίκες τρελαίνονται για τους ψηλούς (1960) με την Τζέιν Φόντα.


Το 1960 έγινε παγκόσμια γνωστός ως Νόρμαν Μπέιτς, ο ανθρωποκτόνος ιδιοκτήτης του Μπέιτς Μοτέλ στην ταινία Ψυχώ, που σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Γι' αυτή του την ερμηνεία κέρδισε το Βραβείο καλύτερου ηθοποιού από το International Board of Motion Picture Reviewers.


Το 1961 έπαιξε στην ταινία Αγαπάτε τον Μπραμς; με συμπρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το 1962 πρωταγωνίστησε στην ταινία Φαίδρα, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, με συμπρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Η ταινία βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος. Την ίδια χρονιά έπαιξε το ρόλο του Τζόζεφ Κ. στη μεταφορά από τον Όρσον Γουέλς της Δίκης του Κάφκα. Μετά την τεράστια επιτυχία του Ψυχώ, ο Πέρκινς κλήθηκε να ενσαρκώσει και άλλους ρόλους σκοτεινών χαρακτήρων όπως στις ταινίες Ο τρελός δολοφόνος (1965), Το σκάνδαλο (1967) του Κλοντ Σαμπρόλ, Γλυκό δηλητήριο (1968) κ.ά. Το 1974 γύρισε 2 ταινίες με σκηνοθέτη τον Σίντνεϊ Λουμέτ: Το έγκλημα στο Όριαν Εξπρές και το Lovin’ Molly. Το 1979 έπαιξε στην ταινία της Ντίσνεϋ, Η μαύρη τρύπα, τη μοναδική ταινία επιστημονικής φαντασίας στην οποία συμμετείχε. Ο Πέρκινς συνέχισε την ερμηνεία του ως Νόρμαν Μπέιτς στις ταινίες Ψυχώ ΙΙ (1983) και Ψυχώ ΙΙΙ (1986), την οποία και σκηνοθέτησε.


Στις 9 Αυγούστου 1973 παντρεύτηκε τη φωτογράφο Berinthia Berenson και απέκτησαν δυο γιους. Εκτός από γυναίκες, ο Πέρκινς είχε σχέσις και με άντρες, γεγονός που κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Ο Πέρκινς πέθανε σε ηλικία 60 χρονών, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από Έιτζ. Η σύζυγός του σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν επιβάτης σε ένα από τα αεροπλάνα που έπεσαν επάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.
Πηγή: www.thetoc.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο