14 Ιαν 2017

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΔΑΣ: Οι άγνωστες ιστορίες που «γέννησαν» τον μύθο του «Magic Alex»


Οι διακοπές στην Ελλάδα με τεράστια ονόματα του διεθνούς jet set και άλλες ιστορίες που έκαναν...
το όνομα «Magic Alex» γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια από τις πιο θρυλικές, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του στενού κύκλου των Beatles, ο Αλέξης Μάρδας, βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Παρασκευής, 14.01.2017, στο διαμέρισμά του, στο Κολωνάκι. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αφού ο Αλέξης Μάρδας είχε καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα, κάτι που για την εποχή κατά την οποία διέπρεψε, ήταν ένα φαινόμενο σπανιότατο.


Ο «Magic Alex», όπως ήταν το προσωνύμιο που του έδωσε ο ίδιος ο John Lennon και με το οποίο έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, έφυγε σε ηλικία 75 ετών.

Οι ιδέες του για φουτουριστικές ηλεκτρονικές συσκευές που παρέπεμπαν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας εντυπωσίασαν τα μέλη του συγκροτήματος και κυρίως τον Lennon, ο οποίος λέγεται ότι παρατηρούσε με τις ώρες -και υπό την επήρεια του LSD- μια κατασκευή του, ένα πλαστικό κουτί με φωτάκια που αναβόσβηναν.

Η “Apple Cors”, ο όμιλος που δημιούργησαν, περιελάμβανε δισκογραφική εταιρεία, εταιρεία παραγωγής ταινιών, μπουτίκ και την “Apple Electronics”, μια εταιρεία που φτιάχτηκε για να πραγματοποιηθεί το όραμα του Αλέξη Μάρδα.

Ωστόσο, οι μεγαλόπνοες ιδέες τοτυ ποτέ δεν κατάφεραν να βρουν εφαρμογή στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα εγκαίνια της μπουτίκ, ο Αλέξης Μάρδας είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό ήλιο που θα έκανε τη νύχτα μέρα!

Όταν έφτασε εκείνη η ημέρα, ο “magic Alex” είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει μια αρκετά δυνατή γεννήτρια για να πάρει το απαραίτητο ρεύμα.


Φωτογραφία από Facebook / Alexis Mardas



Φωτογραφία από beatlesbible.com


Το τραγούδι “What’s the New Mary Jane”, που θα έμπαινε στο Λευκό Άλμπουμ, έφερε την εξής υπογραφή: “Lennon – Mardas”…

Όπως αναφέρει το beatlesbible.com, ο Jonh Lennon δήλωνε το 1969 αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τραγούδι: “Αυτό ήταν κάτι που έγραψα μαζί με την ηλεκτρονική μας ιδιοφυία, τον Alex. Λεγόταν αρχικά “What A Shame Mary Jane Had A Pain At The Party” και θα εντάσσονταν σε αυτό το άλμπουμ”.


Αργότερα πάντως, τα “credits” που έκαναν αναφορά στην συμμετοχή του Αλέξη Μάρδα αφαιρέθηκαν και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του beatlesbible.com, ως συνθέτες εμφανίζονται οι John Lennon και Paul McCartney.


Ίσως σε αυτό να συνέβαλε και το γεγονός πως ο “Magic Alex” δεν αποχώρησε με τις… καλύτερες συνθήκες από τον κύκλο της μπάντας, αφού το 1969 ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Allen Klein αποφασίζει να “καθαρίσει” την ομάδα. Κάποιοι απολύθηκαν και κάποιοι αποχώρησαν μόνοι τους. Ο Αλέξης Μάρδας ήταν ανάμεσα σε αυτούς…

Στο παρακάτω βίντεο, ο «Magic Alex» τραγουδά ένα τραγούδι και το βίντεο αυτό είναι απόσπασμα από την ταινία «Magical Mystery Tour» η οποία προβλήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1967 από το BBC1.


Πηγή: Έθνος / Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο