18 Ιαν 2017

Carl Orff, Carmina Burana κι ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα από τη νέα ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών


Άλλη μια μουσική έκπληξη επιφυλάσσει στη νέα – πέμπτη, κατά σειρά - εμφάνιση της η νέα ορχήστρα ...Φιλαρμόνια: Την παρουσίαση της σκηνικής καντάτας “Carmina burana” - για τρεις σολίστ, συμφωνική ορχήστρα, μικτή και παιδική χορωδία - πάνω σε μεσαιωνικά κείμενα στη λατινική, γερμανική και γαλλική γλώσσα, που περιέχονται σε ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα στο μοναστήρι Benedikt-Beuren, κοντά στο Μόναχο, στη Βαυαρία.

Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 20:00 και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - που συνεργάζεται με την H2Opera - θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της με πέντε σύντομα κομμάτια του Μανώλη Καλομοίρη.

Πρώτα, το έργο «Στης Τραγουδίστρας Τέχνης τα Παλάτια», για ορχήστρα εγχόρδων, φλάουτο και απαγγελία, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, που ο Καλομοίρης έγραψε το 1943, χρονιά του θανάτου του Παλαμά. Ο Παλαμάς ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πρότυπα του Καλομοίρη, κυρίως στον αγώνα του για τη δημοτική γλώσσα και την εκτίμηση της αξίας της λαϊκής παράδοσης, και είναι ο ποιητής με του οποίου τα ποιήματα έχει ασχοληθεί όσο με κανενός άλλου ο Καλομοίρης.

Θα ακολουθήσουν τέσσερα δημοτικά τραγούδια για μία φωνή και ορχήστρα: «Άειντε κοιμήσου, κόρη μου», «Άστραψεν η Ανατολή», «Βασιλική προστάζει» και «Καρλοβασίτικο».

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το τραγούδι «Βασιλική προστάζει» ήταν ένα χαμένο τραγούδι του Καλομοίρη, το οποίο αποκαταστάθηκε μετά από μουσικολογική έρευνα του Νίκου Μαλιάρα. Τα δύο πρώτα είναι δύο νανουρίσματα και το τελευταίο αναφέρεται στο Καρλόβασι της Σάμου, από όπου ήταν η μακρινή καταγωγή του Καλομοίρη.


Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20.00

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις»: Πυθαγόρα 8, Άλιμος


Συμμετέχουν:

• Λυδία Ζερβάνου, υψίφωνος, Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος, ∆ημοσθένης Χρ. Σταυριανός, βαρύτονος

• Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)

• Η Μικτή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης)

• Η Παιδική Χορωδία Μανώλης Καλομοίρης (διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας – Σάββας Ρακιντζάκης)

• Ο ∆ημήτρης Ανούσης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο πιάνο

• Το σύνολο κρουστών “Athens Percussion Group”


Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

∆ιεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας Σκηνοθετική Επιμέλεια: Τζένη Αρσένη


Πωλήσεις εισιτηρίων: στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobile app: vivawallet, στα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία της viva ή στο ταμείο μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας


Εισιτήρια: Ζώνη Α: 20 ευρώ | Ζώνη Β: 10 ευρώ | Μειωμένο: 5 ευρώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο