11 Αυγ 2016

Σκελετός εφήβου βρέθηκε στο Λύκαιο Όρος - «Ανθρωποθυσίες» λένε αρχαιολόγοι


Μια ανατριχιαστική σκηνή αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στο Λύκαιο όρος στην...

Αρκαδία: σε πλαγιά του βουνού ανακαλύφθηκε σκελετός εφήβου, 3.000 ετών, ο οποίος εικάζεται ότι ανήκει σε θύμα ανθρωποθυσίας.

Το Λύκαιο όρος -το οποίο αποτελεί έναν από τους τόπους που διεκδικούν τη γέννηση του Δία- παραδοσιακά αποτελούσε σημείο στο οποίο οι αρχαίοι Έλληνες πραγματοποιούσαν θυσίες στους θεούς.

Ωστόσο, ακόμα και ο Πλάτωνας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι στο σημείο αυτό γίνονταν ανθρωποθυσίες. Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι οι αναφορές σε ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν απλώς μύθο, σε αντίθεση με άλλους λαούς της Μεσογείου.

Αν και ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια του θανάτου -πριν από 3.000 χρόνια- του νεαρού, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε σε πλαγιά του βουνού, οι αρχαιολόγοι αποκλείουν το ενδεχόμενο το σημείο να χρησιμοποιήθηκε για ταφή, τονίζοντας ότι η νότια κορυφή του όρους χρησιμοποιείτο ως θυσιαστήριος βωμός.

Μέλη της ελληνοαμερικανικής ομάδας που πραγματοποιεί την ανασκαφή σημειώνουν ότι από το σκελετό λείπει το άνω μέρος του κρανίου και ότι το σώμα είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο σειρές από πέτρινες πλάκες με κατεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση.


Επίσης, γίνεται αναφορά σε μύθους που ανέφεραν ότι στο πλαίσιο των θυσιών, ζώα και το αγόρι θυσιάστηκαν ως προσφορά στους θεούς και εν συνεχεία η σάρκα τους ψήθηκε και καταναλώθηκε.

Πάντως, και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προέβη στην ανακοίνωση της ανακάλυψης, τονίζει ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη περί ανθρωποθυσιών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο