9 Ιουν 2016

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Την ώρα που στην Ελλάδα ισοπεδώνουμε την γλώσσα γράφοντας Greeglish, οι ομογενείς στο Καναδά κηρύττουν διαγωνισμό ορθογραφίας Ελληνικής γλώσσας - Φωτογραφίες


To Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 διεξήχθη με επιτυχία ο πρώτος ετήσιος διαγωνισμός ορθογραφίας, από το...
Τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του κυρίου Κωνσταντίνου Κρανιά. ‘Έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια και την αγάπη για την Ελληνική γλώσσα αποφασίσαμε την πραγματοποίηση του διαγωνισμού ορθογραφίας, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας την αξία, τον πλούτο και τη μοναδικότητα της λειτουργίας των ελληνικών λέξεων.


Η συντονίστρια εκπαίδευσης από το Ελληνικό Προξενείο, η αξιότιμη κα Λυχνάκη μας τίμησε με την παρουσία της, στηρίζοντας το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Κοινότητά μας. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο η κυρία Αναστασία Γκανογιάννη-Reid, και ο Γενικός Γραμματέας κύριος Ερμής Ιορδάνους, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα εξαιρετικά αποτελέσματα των διαγωνιζομένων. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η κυρία Λυχνάκη και ο διευθυντής Παιδείας ο κύριος Κώστας Φλέγκας.

Όλοι οι μαθητές εντυπωσίασαν γονείς και εκπαιδευτικούς με τις εξαιρετικές τους γνώσεις, και τους απονεμήθηκαν βραβεία και διπλώματα συμμετοχής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μικρή Θέα, μαθήτρια της Α’ Τάξης Δημοτικού, η οποία παρέμεινε στο διαγωνισμό για πολλούς γύρους. Γενικά το επίπεδο όλων των διαγωνιζομένων ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Μάλιστα, στο πρώτο επίπεδο των «Κηφήνων» παραλίγο να ξεμείνουμε από λέξεις.

Βραβεία δόθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις κάθε κατηγορίας. Στην πρώτη θέση δόθηκε δωρεάν είσοδος για ολόκληρη την οικογένεια του νικητή/νικήτριας, για το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Ελληνικής Κοινότητας στις 1-3 ή 8-10 Ιουλίου. Στη δεύτερη θέση δόθηκε το χρηματικό ποσό των 70 δολαρίων προσφορά των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της ΕΚΤ, και στην τρίτη θέση δόθηκε το χρηματικό ποσό των 50 δολαρίων προσφορά της επιχείρησης JG Interlocking του κυρίου Ευάγγελου Γκανογιάννη.


Οι νικητές (1η, 2η και 3η θέση) σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες του διαγωνισμού είναι:


Κηφήνες (τάξεις 1-3):

Πρώτη θέση: Τόρη Άννα-Μαρία Κουτσουλιανού-Άσμπη

Δεύτερη θέση: Γαβριήλ Φλέγκας

Τρίτη θέση: Χρήστος Γούλας



Εργάτριες (τάξεις 4-6):

Πρώτη θέση: Ειρήνη Μπακούρη

Δεύτερη θέση: Βασίλης Φλέγκας

Τρίτη θέση: Κορίνα Αρχοντίτσης



Βασίλισσες (τάξεις 7-9):

Πρώτη θέση: Μελίνα Γούλα

Δεύτερη θέση: Μαρία Ζαράκη

Τρίτη θέση: Ιωάννα Άτσαλου

Η σωστή ορθογραφία είναι απόδειξη μόρφωσης, καλλιέργειας, ευπρέπειας, αισθητικής και σεβασμού προς τον αποδέκτη ενός κειμένου. Μέσα από την ορθή γραφή των λέξεων, οι μαθητές μας γίνονται συμμέτοχοι στην προβολή και την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας.


Ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση τους χορηγούς μας Krinos, Greektown on the Danforth, JG Interlocking, το τμήμα Αδελφότητα Κυριών Πρόνοια, τους εκπαιδευτικούς Έφη Αντωνακοπούλου, Χριστίνα Τσεκαρέα, Κατερίνα Γερασκλή και Σοφία Φιλιππίδου, τους γονείς και φυσικά τους καταπληκτικούς μας μαθητές. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι για την εξαιρετική τους επίδοση. Σας περιμένουμε όλους στον δεύτερο ετήσιο διαγωνισμό ορθογραφίας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017.

Τμήμα Παιδείας
Ελληνική Κοινότητα Τορόντο

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο