31 Μαΐ 2016

Πέθανε ο Βρετανός φιλέλληνας και υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Έντι Ο Χάρα


Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Βρετανού ελληνιστή και δραστήριου... υπέρμαχου της υπόθεσης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Έντι Ο Χάρα (1937-2016).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου, από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια».

Ο ζήλος και η σπουδή με την οποία υποστήριξε την ελληνική υπόθεση επιβεβαιώνεται από τη θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής Επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), και «καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά».

«Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο, που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στον βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο