19 Ιαν 2016

Το επικίνδυνο επάγγελμα του καρτουνίστα, με αφορμή το Charlie Hebdo [εικόνες]

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Γάλλο σκιτσογράφο Plantu

Ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, το Cine Doc προβάλλει το.... βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists - Foot soldiers of democracy» αύριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την Κυριακή στον Δαναό.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo απέδειξε ότι και το επάγγελμα του σκιτσογράφου μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με κάποιο άλλο. 


Το «Cartoonists - Foot soldiers of democracy» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών 2015, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stéphanie Valloatto. 

Ένα φιλμ διάρκειας 52 λεπτών, με τη μορφή ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο, για να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους. Όλοι τους έχουν ένα κοινό γνώρισμα, διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες, όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. 
 

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα «Η πολιτική γελοιογραφία στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη. Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι), Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών). 

Η ταινία θα προβληθεί Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (20.00) και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «Δαναό».


Προβολές 

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600. 

Κινηματογράφος Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα τηλ.: 210 6922655

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο