19 Ιαν 2016

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ: «Η Θεωρία των Παιγνίων» της Μαρίας Μαλλούχου


Βασισμένο στο έργο «Games» του Ivan Klima.

12 Φεβρουαρίου – 2 Απριλίου

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Η ηθοποιός και βραβευμένη σεναριογράφος Μαρία Μαλλούχου, μεταφράζει και διασκευάζει..... το θεατρικό έργο ‘GAMES’ του Tσέχου συγγραφέα Ίβαν Κλίμα,για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μαζί της, έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί και εξαιρετικοί συνεργάτες. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί στις 12 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Άλμα, εκεί όπου και θα φιλοξενείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.


Στο έργο «Games», που γράφτηκε το 1975 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 στο Touchstone Theater, στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Ivan Klima (γνήσιο τέκνο της «Άνοιξης της Πράγας»), καταδεικνύει τα κακώς κείμενα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του. Με αφορμή το παιχνίδι, εντοπίζει τις σαρκοφαγικές σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων μιας μικρής ομάδας φίλων και την ηθική με την οποία περιβάλλονται και νομιμοποιούνται. Ξεκινώντας από συγκρούσεις, ηθικές και φιλοσοφικές, καταβυθίζεται στον υπαρξιακό στοχασμό πάνω στην ελευθερία και στο θάνατο.
 
 

Η «Θεωρία των Παιγνίων»

Στη διασκευή της Μαρίας Μαλλούχου παρακολουθούμε την ιστορία μιας παρέας έξι ατόμων, που συμμετέχει σ’ ένα reality show, στα πλαίσια του σύγχρονου καπιταλιστικού περιβάλλοντος. Με την καθοδήγηση ενός παρουσιαστή, οι γνωστοί μεταξύ τους εν λόγω παίκτες διεκδικούν ένα χρηματικό έπαθλο μέσα από μία σειρά παιχνιδιών – προκλήσεων. Σε κάθε παιχνίδι οι παίκτες βαθμολογούνται. Αυτός που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύνολο, κερδίζει τα χρήματα. Είναι η πρώτη φορά που ένα reality show στηρίζει τους κανόνες του πάνω σε μια θεωρία, την «θεωρία των Παιγνίων». Πρόκειται για μια κυρίως οικονομική θεωρία, που ερεύνησε και θεμελίωσε αρχικά ο John von Neumann και Oskar Morgenstern. Αργότερα, βρήκε ανταπόκριση σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Η χρήση της θεωρίας βοηθά στην ανάδειξη των σχέσεων που αναπτύσσουν οι παίκτες, ενώ οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι εξωφρενικές και ξεφεύγουν από τον έλεγχο.


Δίνοντας έμφαση στην κωμική πλευρά των διαφόρων καταστάσεων, η Μαρία Μαλλούχου σκηνοθετεί μία παράσταση πάνω στις υπαρξιακές συγκρούσεις που στο βάθος τους δεν είναι κωμικές ούτε δραματικές. Είναι απλά ανθρώπινες.

Η χρησιμοποίηση ενός κειμένου, που φαινομενικά αναφέρεται σε διαφορετικές συνθήκες, και οι αντανακλάσεις της κριτικής που ασκεί ο Κλίμα στη «σοσιαλιστική» πολιτική εξουσία του τόπου του, δημιουργούν ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες ως προς το νόμιμο και το ηθικό. Ο στόχος και ο λόγος συνάμα που έγινε η διασκευή αυτή και επελέγη το συγκεκριμένο έργο (πέρα από την καθαρά λογοτεχνική και καλλιτεχνική του αξία), είναι να ερευνηθεί το κατά πόσο τελικά αυτό (το νόμιμο και ηθικό), εξυπηρετεί την εκάστοτε κοινωνία και τις δομές της ή μάλλον τη διατήρηση αυτών των δομών, ασχέτως πολιτικού ή οικονομικού συστήματος – πλαισίου.

Άλλωστε, από μόνο του το «Παίγνιο» και η «Θεωρία» του (η Θεωρία των Παιγνίων) είναι ένας συνδυασμός, που προτείνει την ευφυέστατη ισορροπία «Νας» (του Τζον Νας). Η ισορροπία Νας, αφενός εντοπίζει ένα πρόβλημα και αφετέρου συμβάλλει στην ορθή λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις με στρατηγικές αλληλεξάρτησης.


Συντελεστές:

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Μαλλούχου

Σκηνικά: Αποστόλης Μακρυγιάννης

Κοστούμια: Ελπίδα Νικολάου 

Δραματουργική επιμέλεια: Μαρια Μαλλούχου, Αναστασία Κατσιναβάκη

Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Μαλλούχος

Κίνηση: Δάφνη Μαρκάκη

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης, Μαρία Μαλλούχου

Παραγωγή: Μαρία Μαλλούχου, Γιώργος Μυλωνάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος

Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσένης

Art Design: Έλλη Κατσιναβάκη, Άννα Ιωαννίδη.(Διανομή με σειρά εμφάνισης)

(ΚΟΜΠΕΡ): Μαρία Μαλλούχου

(ΉΡΙΝΝΑ): Μάμιλυ Μπαλακλή

(ΣΟΒΑ):Χρήστος Ασλανίδης

(ΠΕΤΡΑ):Αναστασία Κατσιναβάκη

(ΝΤΕΜΛ): Χρήστος Πίτσας

(ΕΥΑ): Κέλυ Γιακουμάκη

(ΦΙΛΙΠ): Χρύσανθος Παύλου


Στοιχεία επικοινωνίας για την παράσταση: τηλ. 6946139183, 6906227554.

e-mail: maria_mallou@yahoo.gr, alexfil715@gmail.com

Facebook Page: Η Θεωρία των Παιγνίων 

Site: http://thewriapaigniwn.wix.com/thewriapaigniwn


Θέατρο Άλμα

Αγίου Κωνταντίνου και Ακομινάτου 15 – 17 , Αθήνα.

Μετρό : στάση Μεταξουργείου.

Από τις 12 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Γενική Είσοδος: 12€ και Μειωμένο εισιτήριο: 8 €

Ώρες Ταμείου: Δευτ. Τρ. & Πεμ.10.30 - 13.30 και 17.00 -21.30

Τηλέφωνο : 210 5220100 & e-mail : theatroalma@gmail.com http://theatroalma.gr/

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο