8 Οκτ 2015

Εκτοξεύεται στα 20 ευρώ από 12 το εισιτήριο στην Ακρόπολη! Δείτε γιατί...


Στα 20 ευρώ από τα 12 που είναι σήμερα, προτείνεται να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εφαρμογή ....του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 38 κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, από την επομένη τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σύντομα θα τεθούν επί τάπητος στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα «ισοδύναμα» από τον χώρο του πολιτισμού, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, είχαν χθες την τιμητική τους.

Αν και ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν σοβαρά ότι μπορούν να εξασφαλίσουν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων.


Έσοδα 50,35 εκατ. ευρώ

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 τα έσοδα ανήλθαν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σε 50.355.000 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είναι βέβαιο, πως θα αυγατίσει το ποσό, αλλά δεν θα το εκτοξεύσει.

Αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να συμβεί εάν το ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τους χώρους και τα πωλητήριά τους λειτουργούσε σαν μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Προκειμένου να μελετηθεί το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης είχε συστήσει τιμολογιακή επιτροπή. Μετά από δύο μήνες, η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα της στο υπουργείο. Οι προτάσεις του πορίσματος αναμένεται να συζητηθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πολύ σύντομα, ίσως και την ερχομένη Τρίτη -αν και η επιτροπή θα προτείνει μειώσεις, κυρίως σε περιφερειακά μουσεία.


Ακρόπολη: Το πιο ακριβό εισιτήριο

Το πιο ακριβό είναι το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Κοστίζει 12 ευρώ και παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί άλλους οκτώ αρχαιολογικούς χώρους(Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικό, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η επιτροπή προτείνει η νέα τιμή του εισιτηρίου να διαμορφωθεί στα 20 ευρώ. Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται μόνο η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τα μνημεία που βρίσκονται στις παλγιές του. Σήμερα, στους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη υπάρχει και «τοπικό» εισιτήριο. Η επίσκεψη στο φημισμένο νεκροταφείο του Κεραμεικού κοστίζει 2 ευρώ!


Μουσεία του εξωτερικού

Στο Λούβρο η επίσκεψη κοστίζει 15 ευρώ, στο Μουσείο της Περγάμου και στο Κολοσσαίο της Ρώμης 12 ευρώ.


Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η προσπάθεια που έγινε εφέτος για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 6-7 αρχαιολογικούς χώρους δεν πήγε καλά, αφού τα «μηχανήματα ήταν χαλασμένα μέρα παρά μέρα».

Η πρόεδρος του Ταμείου Απαλλοτροιώσεων Ασπασία Λούβη είπε στον Ε.Τ. ότι «σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέων μηχανημάτων σε 38 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία», ενώ το υπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξεί να τεθεί σε εφαρμογή πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο