27 Αυγ 2015

Με 210 ταινίες θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στη Δράμα

Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα τα προγράμματά του, στα οποία προστίθεται από εφέτος το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα –μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ–, ο θεσμός συμπληρώνει.... 21 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς του τμήματος, ενώ φέτος έχει κι έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, που θα απονείμει το δικό της βραβείο.

Με ενισχυμένο λοιπόν κι όχι συρρικνωμένο διεθνή χαρακτήρα, το Φεστιβάλ των «μικρομηκάδων» συνεχίζει την πορεία του.

Κι όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, «το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος θα διεκδικήσουν 41 επιλεγμένες ταινίες από τις 168 που υποβλήθηκαν. Οι φετινές «μικρές» του διαγωνιστικού είναι κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.

Στα τέλη Οκτωβρίου (29/10-4/11) το φεστιβάλ Δράμας κατεβαίνει στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο