Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, άνοιξε για το κοινό μετά από πολλά χρόνια, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, το οποίο δέχθηκε χθες Κυριακή και τους...
πρώτους πενήντα επτά επισκέπτες από το Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου που βρέθηκαν στην περιοχή.
πρώτους πενήντα επτά επισκέπτες από το Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου που βρέθηκαν στην περιοχή.
Προκειμένου ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος, συνεργεία του Δήμου Μεγαλόπολης της προηγούμενες ημέρες καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο και απομάκρυναν μεγάλη μεταλλική κατασκευή, η οποία κάλυπτε από παλαιότερες εργασίες, το χώρο της ορχήστρας του Θεάτρου. Από την δημοτική αρχή, επισημαίνεται ότι οι εργασίες για την άμεση λειτουργικότητα του χώρου είναι το πρώτο βήμα προς τον μακροπρόθεσμό τελικό στόχο της αποκατάστασης μεγάλου τμήματος του Αρχαίου Θεάτρου.
Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης είναι επισκέψιμο για το κοινό, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες από 8:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι επισκέψιμο για γκρουπ μετά από συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την Μεγαλόπολη κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης – Καρύταινας.
Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης ήταν από τα μεγαλύτερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π.χ.. Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ.. Το κοίλο του είχε διάμετρο 145 μέτρα, ενώ η ορχήστρα του 30 μέτρα περίπου.
Το 1890 αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου, η ορχήστρα, το προσκήνιο, μέρος της προεδρίας, οι χαμηλότερες λίθινες κερκίδες, τα επιβλητικά αναλήμματα των παρόδων και τα θεμέλια της σκηνοθήκης. Πριν από μερικά χρόνια, μέρος του κοίλου του υπέστη κατολίσθηση.
Σήμερα, στο χώρο του Θερσυλίου είναι σε εξέλιξη νεώτερες ανασκαφές, ενώ μετά από πολλά χρόνια αδράνειας για την υποστύλωση και συντήρηση του θεάτρου, εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο της εισόδου του.