17 Ιουν 2015

Έκθεση-μήνυμα προστασίας του ελληνικού πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ιδιαίτερη έκθεση τέχνης από παιδιά Γυμνασίου, με τίτλο Άγγιγμα φιλοξενείται το διάστημα 15 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2015 στο Καφέ του Μουσείου και στέλνει... το ηχηρό μήνυμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: τα μουσειακά αντικείμενα ως πεδίο διερεύνησης της έννοιας της αλληλεγγύης στον πολιτισμό», το 24ο Γυμνάσιο Αθηνών συμμετείχε και ξεχώρισε για το αποτέλεσμα.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του γυμνασίου παρουσίασαν μια εικαστική πρόταση που συγκροτεί την έκθεση Άγγιγμα και που ως επιβράβευση φιλοξενείται στο καφέ του Μουσείου. Στην έκθεση εντάσσονται 37 έργα με μελάνι και μολύβι με γραφή διακοσμητική, που δημιούργησαν οι μαθητές υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας εικαστικών Ζωής Βισβάρδη.

Έμπνευση για τα παιδιά αποτέλεσε το χέρι του Εφήβου των Αντικυθήρων και οδήγησε τα δικά τους εφηβικά χέρια να δημιουργήσουν αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Με συμβολικό τρόπο και ευαισθησία οι μαθητές υπενθυμίζουν στο κοινό την ανάγκη για αρμονία, αλλά και δικαιοσύνη, και με τον τρόπο τους συμβάλλουν στον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και όλων των παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων, στη χώρα που τα γέννησε.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην προσπάθεια να αποτελεί ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να λειτουργεί ως αγορά ιδεών και εστία πνευματικών αναζητήσεων, φιλοξενεί στους χώρους του Καφέ εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις διαδρομές τους στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών, προσφέροντας εικαστικά ερεθίσματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον άνθρωπο και τα τέχνεργά του.

Στόχος του προγράμματος «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: τα μουσειακά αντικείμενα ως πεδίο διερεύνησης της έννοιας της αλληλεγγύης στον πολιτισμό», ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε ζητήματα προστασίας τους, δρώντας ως ενεργοί πολίτες.

Τα παιδιά που δημιούργησαν τα εκθέματα στέλνουν το μήνυμα αλληλεγγύης σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάγκης για ενεργή παρουσία και δράση των πολιτών.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε την έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 20/7/2015, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44. Επιπλέον, έχουμε μια καλή ευκαιρία να πιούμε καφέ σε ένα από τα ομορφότερα των Αθηνών, σε ανάλογο χώρο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο