15 Μαΐ 2015

ΟΙΚΟΣ ΚΡΙΣΤΙΣ: Ο πίνακας του Φρόιντ που «χτυπήθηκε» 35,8 εκατομμύρια!

Η δημοσιότητα άργησε 21 χρόνια για την Σου Τάιλι, το μοντέλο του πίνακα του ζωγράφου Λούσιαν Φρόιντ που «έπιασε» 35,8 εκατομμύρια λίρες (49,6 εκ.ευρώ) σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστι’ς.

Ο πίνακας... «BenefitsSupervisorResting», που βγήκε στο σφυρί στο Μανχάταν από την Ενότητα Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης του διάσημου οίκου δημοπρασιών, απεικονίζει μια ευτραφή γυναίκα ξαπλωμένη γυμνή σε έναν καναπέ.


Η 58χρονη σήμερα Σου Τάιλι, υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μούσα του Λούσιαν Φρόιντ, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Στο άκουσμα της πώλησης του έργου αντί 35,8 εκατομμυρίων λιρών –ποσό-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη- η Τάιλι δήλωσε ότι δεν της προκάλεσε καμία έκπληξη το αστρονομικό ποσό, καθώς όπως είπε «γνωρίζει πώς είναι ο κόσμος της τέχνης» αλλά πρόσθεσε ότι όταν πόζαρε για τον πίνακα, το 1994, δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν διάσημη.
 

Η «Χοντρή Σου» όπως ήταν το παρατσούκλι της, πόζαρε συνολικά τέσσερις φορές, για τον καλλιτέχνη, και μάλιστα έναντι μόλις 20 λιρών την ημέρα, χρήματα που χρειαζόταν για να αποπληρώσει τους φόρους της. Όσο για το αν νοιώθει άβολα για το γυμνό, είπε στην «Ντέιλι Μέιλι» ότι «οι άνθρωποι λένε τόσο όμορφα πράγματα για τους πίνακες, που θα ήμουν χαζή εάν ντρεπόμουν. Θα έπρεπε να είμαι περήφανη. Και είμαι».

Ο αγοραστής του έργου είναι ένας έμπορος τέχνης ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου Κρίστι’ς «ο πίνακας αναγνωρίζεται διεθνής ως το αριστούργημα του Φρόιντ».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο