1 Απρ 2015

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014 από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου , που αφορούν στις εκδόσεις του έτους 2013...
Στην κατηγορία «Παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο» 

ξεχώρισαν αρκετά από τα υποψήφια βιβλία και διαπιστώθηκε διασπορά ψήφων σε αρκετά από αυτά. Το βραβείο δόθηκε στην παραμυθική ιστορία του Σάκη Σερέφα «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω». Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας με αφηγηματικές τεχνικές και τρόπους όπως είναι το χιούμορ, η υπερρεαλιστική σύλληψη των πραγμάτων, η διακειμενικότητα, αφηγείται σημαίνουσες ανθρώπινες ιστορίες ζωής.

Tο μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει», απέσπασε με πλειοψηφία το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος. Το έργο της επικεντρώνεται σε σύγχρονα και οδυνηρά θέματα: τη δεινή θέση των παράνομων μεταναστών, την εμπορία ανθρώπων, την μοναξιά του ατόμου που ζει στο περιθώριο. Οι ήρωές του είναι ολοκληρωμένα πορτρέτα ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν διακριτές ιδεολογικές θέσεις: από τη μια πλευρά, ο νεαρός τραγικός και συγχρόνως τρυφερός ήρωας από τη Βουλγαρία, ο ‘ξένος’ που προσπαθεί να επιβιώσει αλλά και να σώσει την αγαπημένη του από τα νύχια των δουλεμπόρων, κι από την άλλη, εκείνα τα άτομα που βρίσκονται απέναντί του και αντιπροσωπεύουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την βία.


Κατά πλειοψηφία απονεμήθηκε και το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου

 στο βιβλίο «Η θυμωμένη μπετονιέρα» σε κείμενο Δημήτρη Μπασλάμ και εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου. Στο βιβλίο, κάθε στοιχείο της παραγωγής του μοιάζει εμπνευσμένο, φέρνοντας ένα φρέσκο δημιουργικό αέρα. Από το ιδανικό «πάντρεμα» κειμένου και εικόνας, μέχρι την επιλογή χαρτιού και το ιδιαίτερο δέσιμο της ράχης, το βιβλίο αυτό σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά άρτιο προϊόν. Εν είδει μουσικής σύνθεσης, το κείμενο του Δημήτρη Μπασλάμ, μοιάζει με μια σουρεαλιστική παρτιτούρα, γεμάτη χιούμορ, και όμορφα δοσμένα οικολογικά μηνύματα, αποφεύγοντας τους εύκολους διδακτισμούς.


Τέλος, το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

 δόθηκε στο βιβλίο της Νάνσης Τουμπακάρη «Ένα βιολί διηγείται! Εκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά όργανα», που επιτυγχάνει μέσα από ένα ενδιαφέροντα αφηγηματικό τρόπο να μυήσει και να εξοικειώσει τον αναγνώστη με την ελληνική μουσική, την πολιτισμική μας παράδοση και με όψεις της κοινωνικής ζωής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο