4 Ιαν 2015

Ναός 6.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Ουκρανία

Οι αρχαιολόγοι που εξερευνούν τα κατάλοιπα ενός ναού 6.000 ετών στην Ουκρανία έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία για την τέλεση πολύπλοκων πρακτικών θυσίας στο χώρο.....
Ο ναός ανακαλύφθηκε το 2009 κοντά στη σημερινή πόλη Nebelivka και πιστεύεται ότι ανήκει στον αρχαίο πολιτισμό Trypillian. Καμένα οστά αμνών βρέθηκαν πάνω στα κατάλοιπα λίθινων βωμών, υποδεικνύοντας τις θυσίες που είχαν λάβει χώρα στον χώρο.
 

Καμένα οστά ζώων, πιθανόν τα απομεινάρια μιας θυσίας

Το κτίριο, που είχε ύψος δύο ορόφων, αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου προϊστορικού οικισμού, έκτασης 288 στρεμμάτων, ο οποίος μπορεί να αριθμούσε μέχρι 1.200 κτίρια. Ο ίδιος ο ναός, με διαστάσεις 60X20 μέτρα, ήταν κατασκευασμένος από ξύλο και πηλό. Περιλάμβανε μια στοά και αυλή.

Οι ερευνητές, από τον Οργανισμό Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, εικάζουν ότι τα πατώματα και οι τοίχοι των δωματίων στον δεύτερο όροφο φαίνεται να έχουν διακοσμηθεί με κόκκινη μπογιά προκειμένου να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα της θυσίας στους επισκέπτες του. Σε αυτά τα δωμάτια, οι βωμοί κατείχαν κυρίαρχη θέση. Πήλινες μορφές ανθρώπων βρέθηκαν διάσπαρτες γύρω από τις τελετουργικές περιοχές, ενώ βρέθηκαν και θραύσματα κεραμικής και διακοσμητικά, κατασκευασμένα από ανθρώπινη τρίχα.


Μέσα στο προϊστορικό ναό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανθρωπόμορφα ειδώλια


Άρθρο που περιγράφει τα ευρήματα του ναού δημοσιεύτηκε από τον John Chapman, Mikhail Yu. Videiko, Bisserka Gaydarska, Natalia Burdo, Duncan Hale στο Journal of Neolithic Archaeology στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Πηγή: Ανασκαφή

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο