10 Σεπ 2014

Αμφίπολη: Κάθε μέρα και μία έκπληξη-Βρέθηκαν τρία επιστύλια

Υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές 

Ευχάριστες εκπλήξεις που προκαλούν δέος παγκοσμίως φέρνουν.... σχεδόν καθημερινά στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Την ώρα που οι επιστήμονες επιχειρούν να δώσουν μία απάντηση για το ποιο ή ποια είναι τελικά τα πρόσωπα που έχουν ταφεί στο σημείο, νέα ευρήματα φαίνεται πως τους φέρνουν μία «ανάσα» πριν από τη μεγάλη αποκάλυψη.

Σήμερα το πρωί, εντοπίστηκαν τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκ., μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου. Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ , το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές. Νωρίτερα, πληροφορίες της εφημερίδας της Καβάλας «Χρονόμετρο» έκανε λόγο για δύο επιγραφές, γεγονός που φαίνεται να διαψεύδει προς το παρόν το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι και άλλοι οι «ένοικοι» του τάφου

Την ώρα που οι απόψεις των επιστημόνων για το ποιο πρόσωπο έχει ταφεί στο σημείο πληθαίνουν, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως ο τύμβος μπορεί να κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. Μάλιστα, μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέφερε πως πρόκειται για «ένα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς» σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Όποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Φρούριο η Αμφίπολη 

Εν τω μεταξύ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας από το πρωί στην είσοδο της πύλης του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια να ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, για ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης στον Λόφο Καστά. Άνδρες της ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια στον χώρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, η παρουσία των αστυνομικών είναι διακριτική και προσπαθεί να μην δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή, ενώ μία τέτοια ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης έχει κριθεί αναγκαία εξαιτίας της τεράστιας σπουδαιότητας της συγκεκριμένης ανασκαφής που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και έχει στρέψει πάνω της το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο