8 Σεπ 2014

Έργο του Ζογγολόπουλου από την Ομόνοια στην Ουάσιγκτον

Ημέρα της Ελλάδας και της ελληνικής τέχνης θα είναι για το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον (George Washington University), στην αμερικανική πρωτεύουσα, η 1η Οκτωβρίου, όταν... θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του «Ποσειδώνα», του εντυπωσιακού γλυπτού του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, «το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου "Ποσειδώνας", ύψους 3,90 μ. από ανοξείδωτο χάλυβα, πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτιρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960, όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «πολλά έργα του Ζογγολόπουλου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εμβληματικές "Ομπρέλες", στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού εγκαταστάθηκε το 2010 το γλυπτό "Ποσειδώνας" μαζί με ακόμη πέντε γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού-Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου».

Για την τοποθέτηση του γλυπτού στο συγκεκριμένο χώρο υπογραμμίζεται ότι «η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη και του γενικού διευθυντή, Άγγελου Μωρέτη με το Πανεπιστήμιο George Washington επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων, Γιώργου Σταθόπουλου, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, που πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λόγω του κύρους του πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου.

Στα εγκαίνια του "Ποσειδώνα" υπό την αιγίδα του προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington, την 1η Οκτωβρίου 2014, θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής, καθώς και της αμερικανικής κοινωνίας, όπως και επιμελητές μεγάλων μουσείων, διαπρεπείς προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, ακαδημαϊκοί και άλλοι.

Παράλληλα, στους χώρους της Σχολής Milken Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργο Ζογγολόπουλο με επιλογές φωτογραφιών από εμβληματικά έργα μεγάλων διαστάσεων εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό της Αμερικής το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη και η σύγχρονη ελληνική γλυπτική γενικότερα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο