21 Απρ 2014

Καταγγελία μοντέλου: Ο Terry Richardson είπε θα με κάνει εξώφυλλο στην Vogue, μόνο αν κάναμε σεξ

Ο Terry Richardson και το γυμνό είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες, καθώς στον διάσημο φωτογράφο αρέσει να φωτογραφίζει με πολλές σεξουαλικές αναφορές στο αποτέλεσμα.

Μια Βρετανίδα... που εργάζεται ως μοντέλο ισχυρίζεται ότι ο φωτογράφος της προσέφερε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί για το περιοδικό Vogue με αντάλλαγμα να κάνει σεξ μαζί του.

Ο λόγος για την Emma Appleton η οποία ανέρτησε στη σελίδα της στο Twitter μια φωτογραφία από μήνυμα ενός κινητού στο οποίο γράφει: «Terry Richardson: Αν σε γ@*** θα κλείσω μια φωτογράφιση για σένα στην Νέα Υόρκη για την Vogue.»Άμεσα η εκπρόσωπος του φωτογράφου δήλωσε ότι όσα ισχυρίζεται το μοντέλο είναι ψέματα.

Model Emma Appleton tweeted this pic, then deleted her twitter account? @EmmaJAppleton pic.twitter.com/bJqIFN2uOf

— Melissa Stetten (@MelissaStetten) April 20, 2014 

Το νεαρό μοντέλο που κατάγεται από Witney του Oxfordshire αμέσως μετά το περιστατικό έκλεισε τον λογαριασμό της στο Twitter.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μοντέλο παραπονιέται για τις τακτικές του Richardson, καθώς στο παρελθόν και άλλα κορίτσια έχουν εκφραστεί παρομοίως. Καμία, όμως, παρόμοια κατηγορία δεν έχει φτάσει σε δίκη.

Πριν λίγες μέρες η Charlotte Waters ισχυρίζεται πως στα δεκαεννιά της φωτογραφήθηκε από τον Richardson, o οποίος την παρενόχλησε σεξουαλικά παρουσία της βοηθού του.


Ο φωτογράφος πάντως απάντησε σε όλα όσα βαραίνουν το όνομά του θέλοντας να αποκαταστήσει τη φήμη του και χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται ως ένα κυνήγι μαγισσών. Μάλιστα σε γράμμα που έστειλε στη New York Post κλείνει γράφοντας χαρακτηριστικά «Στους ανθρώπους αρέσει να επινοούν κακοπροαίρετες και συκοφαντικές ιστορίες. Απαντώντας κάνω μια ταπεινή προσπάθεια να διορθώσω αυτές τις φήμες».

Ολόκληρο το γράμμα του φωτογράφου:

«Πριν από τέσσερα χρόνια, επέλεξα να αγνοήσω τα κουτσομπολιά του Internet και τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου. Εκείνη την περίοδο, ένιωθα πως θα τους έδινα αξία με μια απάντηση μου και πως αυτό θα ήταν προδοσία απέναντι στη δουλειά μου. Όταν αυτοί οι ισχυρισμοί ξαναήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρουσιάστηκαν ακόμη πιο κακόβουλοι και διαστρεβλωμένοι, θυμίζοντας ένα συναισθηματικά επιφορτισμένο κυνήγι μαγισσών. Πίσω από την ελευθερία και την ανωνυμία του ίντερνετ οι άνθρωποι άρχισαν να επινοούν κακοπροαίρετες και συκοφαντικές ιστορίες για την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Γράφοντας για αυτές προσπαθώ να κάνω μια ταπεινή προσπάθεια να διορθωθούν οι φήμες έχοντας συνειδητοποιήσει πως όσο αποφεύγω να συμμετάσχω στη συζήτηση, αυτό που μένει είναι τα ψέμματα.

Όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη το 1990 για να αρχίσω τη φωτογραφία, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειά μου ήταν η καταγραφή της ζωής μου στο East Village. Oι δουλειές μου ήταν υπερβατικές, ακατέργαστες και η αισθητική τους κατέστρεφε την φίνα εικόνα των φωτογραφιών μόδας της εποχής. Η πρώτη μεγάλη καμπάνια μου γυρίστηκε το 1994 και ήταν μια προκλητική εικόνα με τις περιπτύξεις ενός ζευγαριού σε ένα μπαρ. Ήταν μια συγκλονιστική εικόνα για την εποχή της και το πρώτο παράδειγμα αντίστοιχης φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε για μια διαφημιστική καμπάνια μόδας.

Όπως ο Robert Mapplethorpe, ο Helmut Newton και τόσοι άλλοι πριν από εμένα, η σεξουαλική θεματολογία ήταν πάντα μέρος της φωτογραφίας μου. Πριν από δέκα χρόνια παρουσίασα μερικές από αυτές τις φωτογραφίες σε μια γκαλερί στη Νέα Υόρκη με την έκθεση να συνοδεύεται από ένα βιβλίο. Η έκθεση ήταν πολύ δημοφιλής και είχε επιτυχία. Οι φωτογραφίες είχαν σαν θέμα ερωτικές περιπτύξεις και εξερευνούσαν την ομορφιά, την ωμότητα και το χιούμορ της σεξουαλικότητας.

Είχα δουλέψει μαζί με ενήλικες γυναίκες οι οποίες είχαν συναινέσει και συνεργαστεί έχοντας πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς θα κάνουν και είχαν υπογράψει την κυκλοφορία τους όπως γίνεται σε κάθε δουλειά. Ποτέ μου δεν έχω χρησιμοποιήσει την προσφορά εργασίας ή οποιαδήποτε απειλή για να αναγκάσω κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Με όποιον και αν συνεργάστηκα επέδειξα σεβασμό και τον αντιμετώπισα σαν άνθρωπο με ελεύθερη βούληση. Η πρόχειρη δημοσιογραφία και το κυνήγι των εύκολων χτυπημάτων του ίντερνετ έδωσαν βήμα και ενίσχυσαν μια κακόβουλη σταυροφορία εναντίον μου. Καλοπροαίρετη ή όχι, βασίζεται σε ψέματα. Το να πιστεύει ο κόσμος τέτοιες φήμες κάνει κακό όχι μόνο στο πνεύμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά στα πολύ πιο σημαντικά πραγματικά θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Οι άνθρωποι θα εκφράζουν πάντα ισχυρές απόψεις για τις προκλητικές εικόνες και η διχογνωμία για θέματα που αφορούν το σεξ είναι μεν το πιο φυσικό και λογικό πράγμα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και το πιο ευαίσθητο και ικανό να διχάσει.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω αποδεχτεί πως οι πιο προκλητικές εικόνες μου είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις και έχω μάθει να εκτιμώ τις συζητήσεις που προκαλούνται από αυτές. Το μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι πως είτε αγαπάς, είτε μισείς τη δουλειά μου και εμένα, θα το κάνεις υπό το πρίσμα της αλήθειας και αφού υπάρχει ενημέρωση από αληθινά γεγονότα.»

Πηγή:Daily Mail, New York Post

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο