1 Απρ 2014

«Πάτμο, σου ερχόμαστε»...

...αναφώνησε η Αγγλίδα ηθοποιός Σάρα Μάιλς που θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία της Αντζελας Ισμαήλου μαζί με τη σκηνοθέτιδα

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Η Σάρα Μάιλς είναι μία από τις σημαντικότερες Αγγλίδες ηθοποιούς της γενιάς της. Το 1971 η εκκεντρική αυτή ηθοποιός με το... απαράμιλλο στιλ και τους θυελλώδεις έρωτες, που ενσάρκωσε ιδανικά τη Μαντάμ Μποβαρί, υπήρξε υποψήφια για Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την «Κόρη του Ράιαν» του Ντέιβιντ Λιν. Κι όμως, επί πολλά χρόνια απείχε από το σινεμά.

Η Σάρα Μάιλς με τον Μπέρναρντ Χιλ και την Αντζελα Ισμαήλου στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Ιντερλούδιο: Η Πόλη μιας νεκρής γυναίκας»

Η Σάρα Μάιλς με τον Μπέρναρντ Χιλ και την Αντζελα Ισμαήλου στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Ιντερλούδιο: Η Πόλη μιας νεκρής γυναίκας»

Χθες, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Ιντερλούδιο: Η Πόλη μιας νεκρής γυναίκας» της Ελληνοαμερικανίδας Αντζελας Ισμαήλου στην οποία παίζει, εξήγησε το λόγο αυτής της μακρόχρονης απουσίας: παντρεμένη με το συγγραφέα Ρόμπερτ Μπολτ, είχε μόλις χωρίσει όταν ο σύζυγός της υπέστη εγκεφαλικό. «Δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, ούτε να κινηθεί. Ημουν άθεη, αλλά ύστερα απ' αυτό μου ήρθε ένα είδος επιφοίτησης που με άλλαξε τελείως. Με ενδιέφερε η δόξα, η φήμη, όλες αυτές οι βλακείες. Ε, μέσα σε 12 ώρες, από τη φιλοδοξία πέρασα στην υπηρεσία. Κι ακολούθησα τον ήσυχο δρόμο», εξομολογήθηκε χθες η ηθοποιός που, μεταξύ άλλων, έχει παίξει και στο «Blow up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Μια προσωπική κρίση ήταν το έναυσμα και για την Αντζελα Ισμαήλου να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μυθοπλασία. Η σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και ηθοποιός με το όμορφο, φινετσάτο πρόσωπο, που το 2009 συζητήθηκε στη Βενετία για το ντοκιμαντέρ της «Great Directors», ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί ένα εντυπωσιακό σπίτι σε απόσταση αναπνοής από το Μέγαρο Μαξίμου. Και να που την Πέμπτη ξεκινά γυρίσματα στην Πάτμο. Και δεν σκηνοθετεί απλώς, αλλά ενσαρκώνει η ίδια τη μυστηριώδη ηρωίδα που επιστρέφει στον τόπο των παιδικών της χρόνων ύστερα από ένα τραυματικό γεγονός.

Από 4 χώρες

«Οταν 10 χρόνια πριν πήγα στην Πάτμο ήταν χειμώνας και είπα στον εαυτό μου ότι εδώ θα κάνω την πρώτη μου ταινία φιξιόν», εξηγεί. «Η ατμόσφαιρα μού θύμιζε το "Στρόμπολι" του Ροσελίνι. Είχα μόλις βιώσει μια προσωπική απώλεια και ήμουν σε μια φάση αναθεώρησης των πραγμάτων. Αρχισα να γράφω το σενάριο πριν από 4 χρόνια και η ηρωίδα μου, η Δάφνη, κάνει ακριβώς αυτό που περιέγραψε η Σάρα Μάιλς: εγκαταλείπει τα πάντα για να ανακαλύψει τον εαυτό της». Ολοι άλλωστε οι ήρωες της ταινίας της ουσιαστικά καταφεύγουν στο νησί και συγκρούονται με το παρελθόν τους.

Στην πολυπολιτισμική αυτή ταινία παίζουν σημαντικοί ηθοποιοί από Αγγλία, Αμερική, Καναδά και Ελλάδα: από τη Σάρα Μάιλς, μέχρι τον Μπέρναρντ Χιλ (γνωστό μας από το ρόλο του Βασιλιά Θέοντιν στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά και του καπετάνιου στον «Τιτανικό»). Οι δυο τους παίζουν ένα ζευγάρι Αγγλων διανοουμένων (συγγραφέας/συντηρήτρια παλαιών βιβλίων) που αποφασίζουν να ζήσουν μόνιμα στην Πάτμο. Ο δε καναδός Σάουν Μπένσον (γνωστός από τη σειρά «General Hospital», αλλά και από την ταινία «Κ-19» της Κάθριν Μπίγκελο) υποδύεται έναν προτεστάντη ιερέα σε κρίση που αναζητά σπάνια χειρόγραφα της Μονής, αλλά γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο της Ισμαήλου. Και, όπως μας είπε, έρχεται αντιμετώπος με σημαντικά διλήμματα που αφορούν τη θρησκεία και τη ζωή. «Τον διχασμό αυτό, σε ένα βαθμό τον ένιωθα κι εγώ ανέκαθεν στη ζωή μου. Αλλά είναι μια όμορφη μάχη...» παρατήρησε. Τον αντίζηλό του στην ταινία ενσαρκώνει ένας πληγωμένος ταυρομάχος: ο Ερίκ Γουάιλντπρετ.


ΕΟΤ και UNESCO

Τον ηγούμενο του μοναστηριού παίζει ο δικός μας Γιάννης Βόγλης - και δεν είναι ο μόνος Ελληνας: στην «Πόλη μιας νεκρής γυναίκας» εμφάνιζονται και μερικοί καλοί ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου: η Ρούλα Πατεράκη που παίζει μια αυστηρή ηγουμένη και ο Δημήτρης Λιγνάδης που κάνει το βιβλιοθηκάριο του Μοναστηριού. «Είναι μια ταινία που λόγω προδιαγραφών, σίγουρα θα αναδείξει την Πάτμο ως τουριστικό προορισμό», είπε χθες η Ρούλα Πατεράκη, μιλώντας για «καλογραμμένο σενάριο και μια ποιητικότητα χωρίς "άρρωστο" ρομαντισμό». Προφανώς την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ΕΟΤ, αφού υποστήριξε γενναιόδωρα την ταινία. Το «Ιντερλούδιο» έθεσε υπό την αιγίδα του και ο Ομιλος για την Unesco.

«Είναι σημαντικό να γίνονται και τέτοιες, "μικρές" ταινίες», υπογράμμισε ο Μπέρναρντ Χιλ που από τον «Αρχοντα» βρέθηκε στην Ελλάδα. «Για τις οποίες, συνήθως, ούτε τα μούλτιπλεξ ενδιαφέρονται, ούτε οι μεγάλοι σταρ, διότι δεν βλέπουν περιθώρια κέρδους. Εγώ όμως ενδιαφέρομαι. Αν και άθεος, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ζητήματα που θίγει η ταινία».


Οχι, δεν είναι ένα φιλμ που το απασχολεί η ελληνική κρίση. Ούτε βέβαια έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές ταινίες. Το αντίθετο. Είναι μια αγγλοαμερικανική παραγωγή με μπάτζετ 3.500.000 δολάρια. «Δεν είναι ένα ελληνικό φιλμ», διευκρίνισε η Αντζελα Ισμαήλου. «Ναι, είμαι Ελληνίδα, και γοητεύτηκα από την Πάτμο, αλλά η ταινία αυτή απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, θίγοντας οικουμενικά ζητήματα». Και πρόσθεσε εμφατικά πως ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ταινίας της και υπ' αυτήν την έννοια πρόκειται για μια ανεξάρτητη ταινία.


Η Πάτμος και το Μοναστήρι της Αποκάλυψης έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ της - ως ένας «φυσικός επίγειος παράδεισος». Και οι ξένοι ηθοποιοί μοιάζουν ανυπόμονοι να βρεθούν εκεί: «Πάτμο, σου ερχόμαστε!», φώναξε ενθουσιασμένη η Σάρα Μάιλς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο