13 Απρ 2014

Θερμό χειροκρότημα για τον Βέρθερο

Ο Βέρθερος μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται και περιγράφει την ιστορία του... αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και την Σαρλότ.

Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα, ο Βέρθερος αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και τον προλαβαίνει λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει. Η ιστορία του ήρωα του Γκαίτε, ενέπνευσε στον Γάλλο συνθέτη μουσική μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος δημιούργησε μια παράσταση όπου ο ρομαντισμός και η συγκίνηση εκπορεύονται από τη μαγική μουσική του Μασνέ και το ποιητικό κείμενο των Εντουάρ Μπλω, Πωλ Μιλλιέ, Ζωρζ Αρτμάν, που στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Γκαίτε Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου.


Στην ατμόσφαιρα της παράστασης συνέβαλαν αποφασιστικά τα αφαιρετικά σκηνικά και τα κλασικά κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, όπως και οι προβολές του Στέφανου Παπαδόπουλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τους υπέροχους φωτισμούς επιμελήθηκε ο ίδιος ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

Η διανομή της πρεμιέρας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη – στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γάλλος τενόρος Ζαν-Φρανσουά Μπορράς και η Ελληνίδα μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Μαζί τους στους βασικούς ρόλους ο Διονύσης Σούρμπης, η Βασιλική Καραγιάννη και ο Δημήτρης Κασιούμης ενθουσίασαν τους θεατές.

Επί σκηνής η Παιδική Χορωδία (διεύθυνση Μάτα Κατσούλη) πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εμφάνιση, ενώ συμμετείχαν και μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της ΕΛΣ ( διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος).

Η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον Ηλία Βουδούρη απέδωσε με λεπτότητα τη μουσική του Μασνέ αναδεικνύοντας τις λεπτές της ποιότητες.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13, 26, 27, 30 Απριλίου & 2, 3 Μαΐου 2014

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο