Η πολυαναμενόμενη ταινία «Νώε» που προβάλλεται από την Πέμπτη (27/03) στις κινηματογραφικές αίθουσες έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα τη σοφή λαϊκή ρήση...
: «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».
: «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».
Kριτική «Νώε»: Άγνωσται αι βουλαί του...Αρονόφσκι
Με τα απαραίτητα αξεσουάρ ανά χείρας, βλ. τα popcorn στο αριστερό και τα 3D γυαλιά στο δεξί ή και αντίστροφα αν προτιμάτε δεν θα τα χαλάσουμε εκεί και το «μαγικό χαρτάκι» -λέγε με και εισιτήριο- στην τσέπη, περνάς το κατώφλι της κινηματογραφικής αίθουσας, βολεύεσαι στη θέση σου και μετράς τα λίγα λεπτά που απομένουν για να ξεκινήσει η πολυδιαφημισμένη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή του Ντάρεν Αρονόφσκι με το πρωτοκλασάτο και λαμπερό καστ ηθοποιών.
Αν βρέθηκες στο σινεμά για να δεις μια θρησκευτική-βιβλική ταινία, μέγα λάθος. Αν έχεις πάει για να δεις μια ταινία με καταιγιστική δράση, εκπληκτικά εφέ και αλλεπάλληλες εικόνες καταστροφής… λάθος ξανά, αν και κατά κύριο λόγο οι προσδοκίες της εν λόγω παραγωγής ήταν ακριβώς αυτό να προσπαθήσει να προσφέρει στο κοινό, γεγονός το οποίο όμως δεν επετεύχθη, έστω στο βαθμό που περιμέναμε.
Έτσι, ενώ ο Αρονόφσκι έχει το πρωτογενές υλικό από τη Βίβλο για να προσφέρει στο θεατή εικόνες καταστροφής και συναρπαστική δράση και να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τα τρισδιάστατα οπτικά εφέ και εσύ από την πλευρά σου περιμένεις να βιώσεις μια εικονική καταστροφή ισάξια ή και καλύτερη των ταινιών καταστροφολογίας που έχεις δει κατά καιρούς, διαπιστώνεις από τα πρώτα λεπτά που ξεκινά ο κατακλυσμός και η πλημμύρα ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ή και αν ξεκινά, δεν ολοκληρώνεται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα τρισδιάστατα ψηφιακά εφέ της ταινίας τα οποία δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο, παρά σε μεμονωμένες σκηνές, ενώ σε αρκετά σημεία ο ρυθμός εξέλιξης της πλοκής κουράζει κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με περιορισμό της χρονικής διάρκειας του φιλμ
Παράλληλα, αναπόφευκτη είναι και η σύγκριση την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν καθώς τόσο το τοπίο θυμίζει τη Μέση Γη που γνωρίσαμε στον Άρχοντα όσο και οι πέτρινοι γίγαντες που υπερασπίζονται την Κιβωτό του Νώε και μας θυμίζουν τα αντίστοιχα πλάσματα-δέντρα που πολέμησαν στο πλευρό του Φρόντο και της παρέας του.
Ο Ράσελ Κρόου ως -υπερήρωας, οικολόγος και απαυδισμένος με τους ανθρώπους- Νώε στέκεται επάξια στο ρόλο του, η Τζένιφερ Κόνελι (ως σύζυγος του Νώε) ξεχωρίζει για την ερμηνεία της, ο Άντονι Χόπκινς (ο Μαθουσάλας και παππούς του Νώε) εξαιρετικός όπως σε κάθε ερμηνεία του, ενώ η Έμα Γουάτσον (τη γνωρίσαμε ως Ερμιόνη στο Χάρι Πότερ και ίσως πρέπει να διανύσει πολλά κινηματογραφικά χιλιόμετρα για να απαλλαγεί από αυτό το ρόλο) που καλείται να ερμηνεύσει το πιο δραματικό σημείο της ταινίας, μένει στην προσπάθεια καθώς δεν πείθει τον θεατή.
Αν και η ταινία είναι αναμενόμενο πως θα σημειώσει μεγάλη εμπορική και εισπρακτική επιτυχία, δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει απόλυτα στις απαιτήσεις του θεατή για ένα μοναδικό υπερθέαμα.
Tζωρτζίνα Ντούτση