16 Μαρ 2014

«Μεγάλη ημέρα ποίησης» στο Μέγαρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει τη δική του «Μεγάλη Hμέρα της Ποίησης», αφιερώνοντας ...ολόκληρη την Κυριακή 16 Μαρτίου στην ποίηση, που συμπορεύεται, εδώ και χιλιετίες, με τη μουσική, εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα τον 20ό αιώνα και αναζητεί τη νέα της πορεία στη σύγχρονη εποχή.

Το αφιέρωμα «Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης» χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη (ώρα έναρξης: 11.30), θα ακουστούν τα «Τραγούδια για παιδιά» της Τατιάνας Ζωγράφου και του Πέτρου Περάκη, δύο καταξιωμένων συνθετών της «μετα - λιλιπουπόλειας» γενιάς. Στη δεύτερη (ώρα έναρξης: 18.00), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παράλληλες απογευματινές εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη μουσική», οι οποίες θα διεξάγονται ταυτόχρονα στις αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας.


Το βράδυ (ώρα: 20.30), θα ακολουθήσει η συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο», με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τη Σαβίνα Γιαννάτου και την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου. Το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ολοκληρωθεί με τη διπλή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα (18 και 19 Μαρτίου), με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός συνθέτη που, μέσα από τη μουσική του, συνέβαλε τα μέγιστα στην ευρύτερη διάδοση της ελληνικής ποίησης σε όλο τον κόσμο.


Όταν η ποίηση συνομιλεί με τη μουσική

Στην απογευματινή ενότητα «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη μουσική», η οποία περιλαμβάνει ισάριθμες ημίωρες υποενότητες που διεξάγονται παράλληλα, έξι ποιητές, γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1979, παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο τους, κάνοντας συγχρόνως νύξεις για την προσωπική τους ευαισθησία στη μουσική. Πρόκειται για τους Γιάννη Ευσταθιάδη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Θανάση Χατόπουλο, Λένια Ζαφειροπούλου και Θωμά Ιωάννου. Οι φίλοι της ποίησης και της μουσικής θα μπορούν να μετακινούνται με το ίδιο εισιτήριο από τη μία αίθουσα στην άλλη, κατά τα κοινά ενδιάμεσα διαλείμματα διάρκειας 15 λεπτών.Η απόλυτη όσμωση λόγου και μουσικής

Η «Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης» θα ολοκληρωθεί με τη βραδινή συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο». Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Σαββίνα Γιαννάτου και η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου θα ερμηνεύσουν τραγούδια έντονα ποιητικά, πάνω σε στίχους που έγραψαν σπουδαίοι ποιητές, αλλά και ίδιος ο συνθέτης. Πρόκειται για τραγούδια, στα οποία είναι ολοφάνερη η απόλυτη όσμωση λόγου και μουσικής, για τραγούδια που προδίδουν την έντονα βιωματική σχέση του Χατζιδάκι με την ποίηση, καθώς, πολλές φορές, έγραφε ο ίδιος στίχους για τις μελωδίες του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η στενή επαγγελματική και προσωπική του σχέση με τον Νίκο Γκάτσο.Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων για την απογευματινή εκδήλωση «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη μουσική», στις αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας: 16 και 25 ευρώ, ειδικές τιμές: 6 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 ευρώ (65+, πολύτεκνοι). Το κοινό έχει τη δυνατότητα με το ίδιο εισιτήριο να μετακινείται στις δύο αίθουσες, μόνο στα κοινά ενδιάμεσα διαλείμματα. Τιμές εισιτηρίων για τη βραδινή συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο», στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης: 30, 22, 15, 9 ευρώ, ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
naftemporiki.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο