26 Μαρ 2014

Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των νικητών του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra 2014, στην κατηγορία «Έρευνα», για τις πρακτικές κατασκευής που χρησιμοποιούνταν στην...
Πελοπόννησο επί 400 χρόνια, μέχρι το 300 μ.Χ. Το έργο βασίζεται σε δεκαετή έρευνα του Δρ. Paolo Vitti, αρχιτέκτονα αναστηλωτή από τη Ρώμη, σχετικά με τις οικοδομικές και κατασκευαστικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην Πελοπόννησο για 400 χρόνια από τον πρώτο αιώνα π.Χ. έως το 300 μ.Χ.

Οι 27 επιτυχόντες που επελέγησαν μεταξύ 160 προτεινόμενων έργων από 30 χώρες τιμώνται για επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο Burgtheater στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer.

H κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας και ο τραγουδιστής της όπερας και πρόεδρος της Europa Nostra Plácido Domingo θα απονείμουν από κοινού τα βραβεία. Έξι από τους νικητές θα ονομαστούν επιτυχόντες Grand Prix και θα λάβουν από 10.000 ευρώ έκαστος και άλλος ένας θα παραλάβει το βραβείο επιλογής του κοινού, το οποίο επελέγη σε μια διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε η Europa Nostra. Τιμώντας την αριστεία έργων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το βραβείο της ΕΕ αποσκοπεί παράλληλα και στην προώθηση δεξιοτήτων και προτύπων υψηλής ποιότητας στον τομέα της διατήρησης.

«Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές και τις ομάδες τους, το πάθος και η αφοσίωση των οποίων αποτελούν έμπνευση. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία. Οικοδομεί γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προωθεί την ανάπτυξη, ευνοεί την κοινωνική ένταξη και προσελκύει τον τουρισμό. Αλλά πολλά από αυτά τα έργα τέχνης και ανθρώπινης επινοητικότητας, τα οποία μεταφέρουν την ομορφιά ανά τους αιώνες, γίνονται όλο και περισσότερο ευαίσθητα. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από μακροπρόθεσμη επένδυση στη διατήρηση και συντήρηση. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το νέο μας πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" θα συνεχίσει να υποστηρίζει το βραβείο, καθώς και πολλές άλλες διακρατικές πρωτοβουλίες, και ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα συνεχίσει να επωφελείται από την ουσιαστική χρηματοδότηση της ΕΕ που προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ταμείων και της έρευνας» δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου.

«Τα φετινά επιτεύγματα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να κινητοποιήσουν ταλαντούχους και παθιασμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν υποστήριξη από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Χάρη στις δεξιότητες, την δέσμευση και γενναιοδωρία τους, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες αναζωογονήθηκαν και η ζωή πολλών ατόμων ομόρφυνε και εμπλουτίστηκε. Ελπίζω ότι η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ισχύ και αντίκτυπο, διαδίδοντας ακόμα ευρύτερη ευρωπαϊκή αριστεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Plácido Domingo.

Η Europa Nostra - η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη- αποτελεί ένα διογκούμενο κίνημα πολιτών για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Με το εκτεταμένο πανευρωπαϊκό της δίκτυο μελών (οργανώσεις και άτομα), συνεργατών και εταίρων, η Europa Nostra αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ομάδα επιρροής για την πολιτιστική κληρονομιά. Διοργανώνει επίσης εκστρατείες για να διασωθούν τα μνημεία, οι τοποθεσίες και τα τοπία της Ευρώπης που απειλούνται. Το 2013, η Europa Nostra γιόρτασε την 50ή της επέτειο.

Η τελετή απονομής των βραβείων του 2014 στη Βιέννη αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιπροσωπεία της στην Αυστρία, το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η Stiftung Fürst Λιχτενστάιν, η Εrste Stiftung, και ο αυστριακός εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF είναι μεταξύ των εταίρων του συνεδρίου για το 2014.

pathfinder.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο