13 Μαρ 2014

«Σε φαντάζομαι γυμνή και μεθυσμένη»: Το γράμμα του Χέμινγουεϊ στην Ντίτριχ

Μια σουρεαλιστική και γεμάτη παραστάσεις επιστολή του Ερνεστ Χέμινγουεϊ στην προσωποποίηση του ανεκπλήρωτου πόθου του, τη Μάρλεν Ντίτριχ, βγαίνει στο σφυρί την επόμενη εβδομάδα..... «Σε φαντάζομαι γυμνή και μεθυσμένη» γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ο αμερικανός συγγραφέας προς τη γερμανίδα ντίβα της μεγάλης οθόνης.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ συγγραφέας και δημοσιογράφος και η ηθοποιός είχαν γνωριστεί το 1934 στο γαλλικό κρουαζιερόπλοιο «Ile de France», όταν ο Χέμινγουεϊ επέστρεφε στο Παρίσι ύστερα από σαφάρι στην Ανατολική Αφρική και η Ντίτριχ πήγαινε στο Χόλιγουντ έπειτα από επίσκεψή της στη ναζιστική Γερμανία.

Αν και τα γράμματα που αντάλλασσαν βρίθουν συναισθημάτων του ενός για τον άλλον, δεν υπήρξαν ποτέ εραστές, με τον Χέμινγουεϊ να έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του και την Ντίτριχ «θύματα ενός πάθους που δεν συγχρονίστηκε ποτέ». Στην ίδια επιστολή περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο τι συνέβαινε μεταξύ τους. «Οταν είχα ξεμείνει από αγάπη, η Γερμανιδούλα μου ήταν στη δίνη ρομαντικών περιπετειών, αλλά όταν ήταν στην επιφάνεια και ψαχνόταν με εκείνα τα υπέροχα μάτια, εγώ πάλι ήμουν βυθισμένος».

Με την επιστολή του 1955 προς την Ντίτριχ, που υπογράφει ως «πάπα» - έτσι τον αποκαλούσε χαϊδευτικά εκείνη -, ο Χέμινγουεϊ παρηγορεί την Ντίτριχ, η οποία δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με το σόου της στο Λας Βέγκας. Ο Χέμινγουεϊ της γράφει πως αν το ανέβαζε εκείνος, θα την έβαζε «να πυροβολείσαι στη σκηνή μεθυσμένη από ένα αυτοπυροδοτούμενο minewerfer (όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο). Θα σε είχα να προσγειώνεσαι γυμνή στη σκηνή και μεθυσμένη και θα ανακοινώναμε πως δεν γνωρίζαμε πως η κυρία είναι μεθυσμένη».

Εκείνη την εποχή, έξι χρόνια πριν από την αυτοκτονία του Χέμινγουεϊ, ο συγγραφέας δούλευε στην κινηματογραφική μεταφορά τού «Ο Γέρος και η Θάλασσα» και έγραφε στη Ντίτριχ για τις δυσκολίες - κυρίως το γεγονός πως δεν μπορούσε να βρει το μεγάλο ψάρι πού ήθελε για την ιστορία. «Σε αγαπώ τόσο πολύ και δεν ήθελα ποτέ να αναμειχθούμε σε οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση, όπως σου έγραψα όταν προέκυψε αυτό το θέμα. Κανείς από τους δυο μας δεν έχει αρκετό αίμα πόρνης γι' αυτό».

Η αλληλογραφία τους, που βγήκε στη δημοσιότητα από την κόρη της Ντίτριχ, Μαρία Ρίβα, το 2007 αποκάλυψε έναν μεγάλο έρωτα που απλά δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Και τώρα το συγκεκριμένα γράμμα θα δημοπρατηθεί σε ιντερνετικό πλειστηριασμό στις 17 Μαρτίου μαζί με άλλα αντικείμενα της Ντίτριχ, φέρνοντας ξανά στη δημοσιότητα μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες που γνώρισε ο προηγούμενος αιώνας.

(φωτογραφία: Ο Χέμινγουεϊ και η Ντίτριχ τα λένε στο περιθώριο εκδήλωσης τη δεκαετία του ‘30. Η ηθοποιός κρατάει αντίτυπο μυθιστορήματος του συγγραφέα)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο