Σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Δ.Σ. και το προσωπικό του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, επέλεξαν να γιορτάσουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την επέτειο αυτή.
Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον... προαύλιο χώρο του Θεατρικού Μουσείο, επί της οδού Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ προσώπων και φορέων του πολιτισμού, εκπροσώπων του πολιτικού χώρου και δημοσιογράφων η οποία είχε ως κεντρικό άξονα την επαναλειτουργία του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικού Μουσείου, με βασικά αιτήματα:
• Άμεση επαναλειτουργία του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικό Μουσείο
• Αποπληρωμή των χρεών του ύψους 500.000€
• Μόνιμο και τακτικό Κωδικό χρηματοδότησης για τη βιώσιμη λειτουργία του.
• Άμεση μεταστέγαση του σε ενιαίο χώρο , διαμορφωμένο σύμφωνα με τις διεθνείς μουσειολογικές προδιαγραφές.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΜΕΕΘ υπήρξε θερμή και αναπτύχθηκε ένας ελπιδοφόρος διάλογος. Εκ μέρους του πολιτικού χώρου τοποθετήθηκαν η Μαρία Κανελλοπούλου, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Σοφιανός. Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον αντιπρόεδρο Δ.Σ., Γιώργο Μιχαλακόπουλο, το Γιώργο Μονεμβασίτη (μέλος Δ.Σ.), και από τις εργαζόμενες Κάτια Αλεξάνδρου και Άννα Μαυρολέων. Συμμετείχαν στη συζήτηση οι εκπρόσωποι φορέων: η μεταφράστρια Αννίτα Δεκαβάλλα (Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, Νεόφυτος Παναγιώτου, η συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), η ηθοποιός Άννα Φόνσου (Το Σπίτι του Ηθοποιού) και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος. Επίσης, τοποθετήθηκαν ο Γιάννης Τσελίκας εκπροσωπώντας το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, η Ζωζώ Λιδωρίκη εκ μέρους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού», η πρόεδρος του ΣΕΗ, Ηρώ Μανέ, η Νέλλη Παπαχελά εκπροσωπώντας το Δήμο Αθηναίων, ο ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, η διδάσκουσα στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του ΕΚΠΑ, Αναστασία Μαρινοπούλου και ο σκηνογράφος Χάρης Σεπεντζής.
Αναπτύχθηκαν καίριοι προβληματισμοί για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου καθώς και ανησυχίες του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου για το αδιέξοδο που οδηγεί τον πολιτισμό η ανεπάρκεια και η αμηχανία της επίσημης πολιτείας να τοποθετηθεί άμεσα και δυναμικά απεγκλωβίζοντας το Θεατρικό Μουσείο από την κατάρρευση. Ο πρόεδρος του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικού Μουσείου, ανακοίνωσε ότι η απάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού τον αναγκάζει να εκποιήσει σε διεθνή πλειστηριασμό μέρος του εκθεσιακού υλικού όπως το κοστούμι της Μαρίας Κάλλας από την παράσταση της Μήδειας του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο και τις μάσκες από την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» των Δελφικών Εορτών του 1927.
Ο απόηχος της συζήτησης συνοψίστηκε στην ανάγκη όλων των φορέων που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση να συνεχιστούν εντατικά και συσπειρωμένα οι ενέργειες - κινητοποιήσεις τόσο για την επαναλειτουργία του ΚΜΕΕΘ, που πέρα από τον εκθεματικό χώρο του Μουσείου, αποτελεί την εγκυρότερη και πλουσιότερη αρχειακή συλλογή που αφορά τις παραστατικές τέχνες, όσο και για το χώρο του θεάτρου σε όλο του το εύρος.
Η εκδήλωση Παγκόσμια Ημέρα στο Θεατρικό Μουσείο, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία των εργαζομένων του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας για το Ελληνικό Θέατρο και για την πραγματοποίηση της εργάστηκαν εθελοντικά θεατρολόγοι, απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ το δημιουργικό σχεδιάστηκε από τον Sugahtank (Γιάννη Ρουμπάνη). Αναλυτικότερα, τις φωτογραφίες επιμελήθηκε η Μικέλα Τσόντζου, το βίντεο και το ραδιοφωνικό spot ετοίμασε ο Νίκος Δαλέζιος, τη μουσική για το ραδιοφωνικό spot έγραψε ο Lethe River (Νίκος Δεληγιάννης), ενώ στην εξυπηρέτηση του κοινού ήταν οι: Έλενα Γεωργίου, Σπύρος Δέτσικας, Μπρούνο Λολότσι, Κατερίνα Μπουρδάνου, Μαρία Παπού, Αργυρώ Ταμβάκου.