19 Μαρ 2014

Το Εθνικό Θέατρο στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας

Το Εθνικό Θέατρο στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης θέτει το υπουργείο Παιδείας με νέα σημαντική συνεργασία που αναβαθμίζει πλήρως την Δημόσια Παιδεία.

Η συνεργασία που επισημοποίησαν... ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, στοχεύει στο να σταθεί το Εθνικό Θέατρο αρωγός στην επιδίωξη του υπουργείου να αναβαθμίζονται συνεχώς οι προσφερόμενες ειδικότητες από τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και να εμπλουτιστούν τα εθνικά προγράμματα που προσφέρονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με νέα αντικείμενα από τον χώρο της Τέχνης, αρχής γενομένης από το θέατρο.

Επιπρόσθετα, διευκολύνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεων παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, από εκπαιδευόμενους των δομών της Διά Βίου Μάθησης.

Ειδικότερα, η συνεργασία αφορά:

Α. Την τεχνική υποστήριξη για την κατάρτιση προγραμμάτων για τις παρακάτω ειδικότητες στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας:

1. Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ)

2. Μηχανικός Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ)

3. Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ)

4. Κατασκευαστής Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής)

Β. Την ένταξη της θεματικής ενότητας ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ως προσφερόμενο εθνικό πρόγραμμα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους της χώρας.

Γ. Την παροχή μειωμένου εισιτηρίου, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 8 (οκτώ) ευρώ στους καταρτιζόμενους στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) , στους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της ΓΓΔΒΜ για όλες τις παραστάσεις παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, σε όλη την Επικράτεια.

Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι στόχος της συνεργασίας είναι «να γίνει ένα ακόμη άνοιγμα της εκπαίδευσης στον χώρο του πολιτισμού και να δοθεί για πρώτη φορά η ευκαιρία, σε όσους το επιθυμούν, να καταρτιστούν, εντελώς δωρεάν, σε ειδικότητες του χώρου της Θεατρικής Τέχνης. Η κατεύθυνση που έχουμε στο Υπουργείο με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είναι να ενισχύσουμε την δωρεάν δημόσια παιδεία, με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο πιστεύω ότι θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική, ενώ ανάλογη συνεργασία θα υλοποιηθεί και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ανοικτή συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές Θεατρικών Σπουδών και Καλών Τεχνών».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζάκης, σημείωσε πως: «Θεωρούμε το εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εξαιρετικά χρήσιμο και κοινωφελές. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας για τους καταρτιζόμενους και στην αύξηση της απασχόλησης των διδασκόντων οι οποίοι θα προέρχονται μέσα από τις δεξαμενές των ηθοποιών, των θεατρολόγων, των σκηνογράφων, των ενδυματολόγων κλπ. Το Εθνικό Θέατρο, συνυπογράφοντας το εγχείρημα, θα προσφέρει, ως κύριος σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, όλη την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή του για την επιτυχία της προσπάθειας. Θεωρούμε, τέλος, σημαντική την πολιτική μείωσης του εισιτηρίου που θα εφαρμόσουμε για τους μαθητές, διότι έτσι θα τους παροτρύνουμε και θα διευκολύνουμε ταυτόχρονα την πρόσβασή τους στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο