28 Μαρ 2014

Η Ελλάδα στο μετρό του Σαντιάγο της Χιλής

Πάνω από 22.000 επιβάτες περνούν καθημερινά από τον σταθμό Grecia (Ελλάδα) της Γραμμής 4 του μετρό της χιλιανής πρωτεύουσας.

Και όλοι αυτοί, από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια...
μοναδικής ομορφιάς έκθεση αντιγράφων έργων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η έκθεση παρουσιάζει 23 προσεκτικά επεξεργασμένα αντίγραφα από γύψο, χαλκό και ασήμι, που απεικονίζουν εμβληματικά για τον δυτικό πολιτισμό θέματα, όπως η δημοκρατία , η δικαιοσύνη και οι τέχνες. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στήσιμο της έκθεσης αυτής που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «ανοιχτού μουσείου» στη Χιλή, θυμίζει έντονα την αντίστοιχη έκθεση αρχαιοτήτων που συναντούν οι επιβάτες στη στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό. 

Η δωρεά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού έγινε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή, καθώς και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης. Έτσι, χάρη σε αυτή τη δωρεά, το μετρό του Σαντιάγο φέρνει την τέχνη στη ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης, Γιώργος Αναστασίου, «φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στους ανθρώπους με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο είναι κάτι που έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από μια έκθεση που δείχνει τις ρίζες και τις αξίες της δυτικής κοινωνίας εμπλουτίζουμε πνευματικά όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη».

«Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Javier Pinto, εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας MetroArte.

Η τελευταία αυτή δωρεά έγινε μέρος της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ένα μέτρο από την Ελλάδα» και η οποία αποτελείται από 18 γνήσια αντίγραφα έργων από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και σε άλλα εννέα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση αυτή λειτουργεί στον Σταθμό Grecia από το 2009 χάρη στην τότε δωρεά των αντιγράφων από την ελληνική κυβέρνηση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο