13 Μαρ 2014

Καβάφης στα ιαπωνικά στο 9ο Φεστιβάλ Animation

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 13 Μαρτίου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, στο οποίο θα δούμε το βραβευμένο με Όσκαρ μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων «Mr Hublot» αλλά και...
22 ιαπωνικές ταινίες animation εμπνευσμένες από ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.

Η πλέον αναμενόμενη ταινία της διοργάνωσης και του διαγωνιστικού τμήματος, το  «Mr Hublot», είναι μια συμπαραγωγή Λουξεμβούργου και Γαλλίας και μέσα σε 11 λεπτά βλέπουμε να εξελίσσεται η ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και μένει κλειστός στον εαυτό του και το σπίτι του. Ο φόβος του για τον κόσμο θα αρχίσει να καταρρίπτεται από ένα σκύλο.

Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί και δύο μεγάλου μήκους ταινίες animation (με ελληνικούς υπότιτλους): το «Μια ιστορία αγάπης και οργής» του Λουίζ Μπολονέζι, βραζιλιάνικης παραγωγής και το «Kuiba 2» (Κίνα).

Μια ιδιαίτερη ενότητα, ένα πρωτότυπο πρότζεκτ με τίτλο «Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκιο»  περιλαμβάνει το φετινό διαγωνιστικό κομμάτι, με 21 Ιάπωνες φοιτητές του Musashino Art University του Τόκιο να παρουσιάζουν τις ταινίες τους, που εμπνέονται από την ποίηση του Καβάφη στο πλαίσιο εργασίας τους τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αφορμή αποτέλεσε ο εορτασμός των 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή με οδηγό τα μεταφρασμένα στη γλώσσα τους ποιήματά του από τον Μισούζου Σόμπο («Cavafy, C.P., C.P. Cavafy Complete Poems»).

Ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας, Ντίνο Σάτο αναφέρει: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ και οι μαθητές μου δεν ξέραμε τίποτα για τον Καβάφη. Πολλοί μαθητές δεν γνώριζαν ιδιαιτέρως την ελληνική ιστορία. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον συγκεκριμένο ποιητή και να διαβάσουμε τα ποιήματά του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μέσα από αυτά για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Παρακινηθήκαμε μάλιστα να αναζητήσουμε τους διάσημους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους ποιητές. Στα έργα τους οι φοιτητές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία» τονίζει.

«Πώς οι Ιάπωνες φοιτητές του σήμερα μπορούν να προσλάβουν τα ποιήματα του Καβάφη, γραμμένα περίπου 100 χρόνια πριν, και πώς οι Έλληνες θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα κινούμενα σχέδια των Ιαπώνων φοιτητών. Νομίζω ότι αυτή η ανταλλαγή στον χώρο των τεχνών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική».

Επιπλέον, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα με ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία, βασισμένες όλες στην τεχνική του ψηφιακού animation αλλά και ένα αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλη Αρφαρά.

Τέλος, έντονη παρουσία θα έχει και η Κύπρος με ταινίες που επιλέχθηκαν από το International Motion Festival της Λευκωσίας.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο