22 Μαρ 2014

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης 1904 -2014 100 χρόνια «Συνθέτει Πολιτισμό»

Ιωβηλαίο σε πορεία αγωνίας και ένα γενέθλιο δώρο! Δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912), ιδρύεται του Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1914) Καταφθάνουν σημαντικοί μουσικοί με επικεφαλής τον ...
Αλέξανδρο Καζαντζή. Την ανοδική πορεία του στο χώρο της μουσικής στην πόλη συνέχισε καθοριστικά, στα κρίσιμα χρόνια της δεκαετίας του ΄50, ο Σόλων Μιχαηλίδης. 


ΦΡΑΓΓΩΝ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το μοναδικό Κρατικό Ωδείο της χώρας, είναι πολιτιστικός, εκπαιδευτικός φορέας ειδικής μουσικής παιδείας. Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. Έχει τμήματα οργανικής μουσικής φωνητικής μουσικής, μελοδραματικής, διεύθυνσης ορχήστρας, ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης καθώς και βυζαντινής μουσικής. Η εγγραφή μαθητών πραγματοποιείται μετά από εισαγωγικές εξετάσεις. Το Ωδείο διαθέτει δύο ορχήστρες, και μία ορχήστρα πνευστών, μία χορωδία μουσική βιβλιοθήκη, αρχείο εκδηλώσεων και χειρογράφων ελλήνων συνθετών, συλλογή οργάνων, κοστουμιών όπερας, προσωπογραφιών καθηγητών. Διοργανώνει συναυλίες μαθητών, καθηγητών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και επιμορφωτικά σεμινάρια. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Πανεπιστήμιων και Ωδείων καθώς και της Ένωσης Ωδείων της Μεσογείου.

καρτποσταλΚαι… μια άλλη ιστορία!

Το ιστορικό κτήριο (όπου στεγαζόταν η Οθωμανική Τράπεζα, Φράγκων 15,) ανήκει στο ΙΚΑ . Με ενέργειες της Μελίνας Μερκούρη το 1987 παραχωρήθηκε στο ΚΩΘ, για 12 χρόνια. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την πλήρη -και ιδιαίτερα υψηλού κόστους- ανακατασκευή του κτιρίου η οποία διήρκεσε 5 έτη, και συμφωνήθηκε το συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα 15,20€ (!). Το 1999 το ΙΚΑ ζήτησε την εκκένωση και επιστροφή του κτηρίου, κέρδισε τη δίκη, αλλά η απόφαση έξωσης παρέμεινε ανενεργή ως το 2011 οπότε αρχίζει το παζάρεμα…! Το 2012, το ΙΚΑ ζήτησε ενοίκιο 12.000 € το μήνα , το ΚΩΘ αντιπρότεινε 4.000€, το ΙΚΑ κατεβαίνει στα 9.000€, το Ωδείο επιμένει στα 4.000€, αλλά με την προϋπόθεση να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για επισκευή του κτιρίου. Επιτέλους συμφωνούν ! Όμως, τον Ιούνιο του 2013 ο δικαστικός επιμελητής επιδίδει έγγραφο έξωσης …Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επεμβαίνει υποστηρικτικά προς το ωδείο και αποφεύγεται η έξωση. Αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (16/1/2014) όπου αποφασίστηκε η απευθείας εξαγορά του κτιρίου από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
Η κρατική επιχορήγηση για το 2014 ανέρχεται μόλις στο ποσό των 750.000 ευρώ. Με δεδομένο πως οι μισθοδοσία των συμβασιούχων και αορίστου χρόνου καθηγητών, που ήδη έχει προβλήματα κανονικής ροής, στοιχίζει περίπου 600.000€/έτος, αντιλαμβάνεται κανείς πως το Ωδείο βρίσκεται σε ακόμα σε δυσχερή θέση ως προς βασικές του ανάγκες όπως, συντήρηση κτιρίου, συντήρηση και αγορά οργάνων.

Η διευθύντρια του Ωδείου κυρία Λόλα – Θεοδώρα Τότσιου σημειώνει : « Η Μουσική δεν είναι πολυτέλεια, είναι καλλιέργεια του νου και της ψυχής. Είναι απαραίτητο να αντέξουμε , χρειάζεται να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την μουσική εκπαίδευση και τον πολιτισμό, χρειάζεται να συνεχίσουμε να δίνουμε κίνητρα στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους.»

Μέσα σ αυτήν την ατμόσφαιρα δυσκολιών αλλά και έντονης δράσης, το Ωδείο γιορτάζει με σειρά συναυλιών τα γενέθλιά του. Την Κυριακή 23 Μαρτίου στις 20:30, δίνει μια ακόμη επετειακή συναυλία μουσικής δωματίου στην αίθουσα δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης»(…συμβολισμός!) της Κρατικής Ορχήστρας (Λεωφόρος Νίκης 73) και τη συμμετοχή 13 μουσικών (σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου) με έργα J. S. Bach, Beethoven, Koshkin, Kummer κ.α. Είσοδος ελεύθερη

Ευχές και αισιοδοξία για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και δημιουργικά να τα χιλιάσει !!
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο