18 Ιουλ 2013

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Δεν προσχωρώ σε συμβιβασμούς»

Οριστική η ρήξη στο Εθνικό Θέατρο, ύστερα από την «αμετάκλητη» παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Σταύρου Ξαρχάκου. 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος υπέβαλε και γραπτώς την παραίτησή του στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, τονίζοντας.... ότι η απόφασή του είναι «αμετάκλητη».

«Επειδή δεν είμαι επ' ουδενί διατεθειμένος να προσχωρήσω σε συμβιβασμούς ... αποφάσισα να σας υποβάλω αμετάκλητα την παραίτησή μου», γράφει στην επιστολή του ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι κατά την επιλογή του καλλιτεχνικού προγράμματος αγνοήθηκε πλήρως το πλαίσιο το οποίο είχε ο ίδιος χαράξει και «έγιναν επιλογές που δεν συνάδουν με την κρίσιμη αποστολή του Εθνικού Θεάτρου... σε περίοδο, μάλιστα, μιας βαθιάς πολιτιστικής και όχι μόνο κρίσης».

Επισημαίνει, δε, ότι έμαθε τις αποφάσεις «διά του Τύπου», αποφάσεις που -όπως τονίζει- «δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και υιοθέτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως ο νόμος ορίζει» (αναφέρεται στην επιλογή του Π. Φιλιππίδη ως σκηνοθέτη και τη συμμετοχή του Λ. Λαζόπουλου με έργο του που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος - όσον αφορά τον τελευταίο είχε αναφερθεί το όνομά του γενικά και αόριστα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης είναι λακωνικός στην απάντησή του: «Ουδέν σχόλιον».

(Φωτό) Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης


Συγκεκριμένα ο κ. Ξαρχάκος αναφέρει στην επιστολή του: «Σύμφωνα με τον νόμο και τα διεθνή κρατούντα, η αποστολή ενός Εθνικού Θεάτρου είναι να προάγει μείζονα ζητήματα πολιτισμού, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν άλλοι φορείς. Σε περίοδο, μάλιστα, μιας βαθιάς πολιτιστικής και όχι μόνο κρίσης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που να συμβάλλουν στην υπέρβασή της.

Το στίγμα αυτής της στρατηγικής εξέθεσα στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της 1ης Ιουνίου, το οποίο και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το ΔΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Εισηγήθηκα ένα γενικό διάγραμμα αρχών και πολιτικών κατευθύνσεων, που θα έπρεπε να αποτελέσει τον οδηγό όλων μας κατά την περίοδο της θητείας μας στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου. Λίγες ημέρες αργότερα πληροφορήθηκα διά του Τύπου ότι έγιναν επιλογές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την κρίσιμη αποστολή ενός Εθνικού Θεάτρου και οι οποίες δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και υιοθέτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως ο νόμος ορίζει».

Και συνεχίζει ότι στο έκτακτο ΔΣ που συνεκάλεσε την 16η Ιουνίου έθεσε το ζήτημα του αιφνιδιασμού και της εξωθεσμικής πληροφόρησης αυτών των επιλογών, όπου και... «διαπίστωσα ότι τα μέλη του ΔΣ στην πλειοψηφία τους δεν ήταν έτοιμα να προβληματιστούν στην κατεύθυνση σκέψης και στρατηγικής την οποία είχα εισηγηθεί και είχε ομόφωνα υιοθετηθεί από το ΔΣ». Και καταλήγει η επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου: «Επειδή δεν είμαι επ' ουδενί διατεθειμένος να προσχωρήσω σε συμβιβασμούς οι οποίοι τέμνουν στρατηγικές εθνικού χαρακτήρα με συνθέσεις επί μέρους συμφερόντων, αποφάσισα να σας υποβάλω αμετάκλητα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου». Υπενθυμίζουμε ότι το ρήγμα στους κόλπους του Εθνικού συνέβη τη Δευτέρα, σε έκτακτο ΔΣ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σταύρος Ξαρχάκος διαφώνησε με κάποιες από τις επιλογές όσον αφορά το ρεπερτόριο του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη.

«Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε την ανανέωση του Εθνικού και να στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό του ρόλο επιλέγοντας συνεργασίες με τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη», φέρεται να είπε, σχολιάζοντας ότι το πρόγραμμα είναι «λαϊκό και ψυχαγωγικό»» αλλά δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία ενός κρατικού θεάτρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής με σθένος υπερασπίστηκε το δικαίωμα που του δίνει η θέση του να έχει την πλήρη ευθύνη του προγράμματος, ενώ ο πρόεδρος επέμεινε στη χάραξη πολιτικής και ταυτότητας του Θεάτρου που δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του ΔΣ.

Δεν έχουν κλείσει ούτε δύο μήνες από τότε που το τιμόνι της πρώτης κρατικής μας σκηνής ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζάκης κι η παραίτηση Ξαρχάκου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Πόσω μάλλον όταν οι δύο άντρες, Ξαρχάκος και Χατζάκης, είχαν συνεργαστεί αρμονικά στο «Μεγάλο μας τσίρκο» την σεζόν που μας πέρασε.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο